Nieuwe gerechtsgebouwen

Elektronische urinoir- en WC spoelsystemen van Geberit

Gerechtsgebouw, Hasselt (BE)

Gerechtsgebouw, Hasselt (BE)

Architect Jürgen Mayer H. heeft een nieuw gerechtsgebouw opgetrokken in Hasselt, België, op een voormalige spoorweglocatie. Het gebouw beweegt zich tussen design-statement en sculptuur, en draagt alle kenmerken van deze idiosyncratische firma uit Berlijn. Naast kantoorruimte omvat het gerechtsgebouw ook een politiepost, gerechtszalen en een bibliotheek voor rechtsstudenten. De gebogen gevel bestaat uit onregelmatig gevormde vlakken van staalgaas en glas.


  • Gerechtsgebouw, Hasselt (BE), naast spoorwegstation
  • Gerechtsgebouw, Hasselt (BE), ingang

Projecteigenaar: SOHA Stedelijke ontwikkelingsmaatschappij, Hasselt (BE), in samenwerking met het gemeentebestuur van Hasselt en Euro Immo Star (BE)
Architecten: Jürgen Mayer H., Berlijn (DE)
Oplevering: 9/2013
Sanitairinstallateurs: Borzee nv, Heusden (BE); Peeters & Zonen nv, Bree (BE)

Gerechtsgebouw, Eisenstadt (AT)

Gerechtsgebouw, Eisenstadt (AT)

Het nieuwe gerechtsgebouw in Eisenstadt, in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland, is minder spectaculair en volledig gericht op functionaliteit. Het gebouw is tegelijk een gerechtsgebouw en een gevangenis, met zijn gordijnachtige, donkerrode metalen buitenkant met discrete staven. Bij de constructie van het gebouw lag de klemtoon zowel op architectuur van topkwaliteit als op duurzaamheid. Het voldoet aan de vereisten van de Oostenrijkse energiezuinigheidsnorm.


  • Gerechtsgebouw, Eisenstadt (AT), glazen dak
  • Gerechtsgebouw, Eisenstadt (AT), cel

Projecteigenaar: Bundesimmobiliengesellschaft, Wenen (AT)
Architecten: YF architekten, Wenen (AT)
Oplevering: 6/2013
Sanitairinstallateur: BACON, Wenen (AT)

Elegante oplossingen met voorzieningen tegen vandalisme

Geberit urinoirstuursystemen

Infrarood urinoirstuursystemen van Geberit zorgen voor een betere hygiëne voor de gebruiker in openbare en semiopenbare ruimtes. Meer nog, ze garanderen altijd een netjes gespoelde, hygiënische omgeving voor de gebruiker. Bij openbare gebouwen met een hoge bezoekersfrequentie moet ook een hoge vandalisme bestendigheid verzekerd zijn. Dit geldt zeker ook voor de twee nieuwe gebouwen in Hasselt en Eisenstadt, die moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften. Daarom werden op beide locaties elektronische urinoir-en WC stuursystemen van Geberit geïnstalleerd.

Het verborgen urinoirstuursysteem bevindt zich discreet achter het keramiek, zodat er geen beperkingen zijn voor het ontwerp van de WC-ruimte. Tegelijk is de techniek effectief beschermd tegen opzettelijke beschadiging. Een sensor in de sifon detecteert op betrouwbare wijze wanneer het urinoir werd gebruikt en of het waterniveau in het urinoir te hoog of te laag is.