Interview

Daniel Irányi en Tom Stäubli van het Tribecraft-designbureau in Zürich.

  • Daniel Irányi
  • Tom Stäubli

Een perfect samenspel tussen vorm, functionaliteit en kwaliteit

Daniel Irányi en Tom Stäubli van het Tribecraft-designbureau in Zürich zijn de ontwerpers van de Geberit Monolith-productfamilie. In een interview leggen ze de specifieke eigenschappen van de nieuwe sanitairmodules uit.

Geberit Monolith is innovatief en een ware revolutie in badkamerdesign. Wat was de grootste uitdaging tijdens de ontwerpfase?
Daniel Irányi: We wilden met de Monolith de klassieke ruimtelijke verhoudingen in de badkamer doorbreken. Daarbij moesten het spoelreservoir, de wastafel en het bidet een nieuwe rol spelen. Daarom hebben we de Monolith totaal geherpositioneerd. Dit is de perfecte samensmelting van vorm, functionaliteit en kwaliteit.

Geberit Monolith sanitairmodules voor wastafels, WC's en bidets

"In combinatie met de Monolith spelen het spoelreservoir, de wastafel en het bidet een totaal nieuwe rol."
Tom Stäubli


Waar haalde u de inspiratie voor deze specifieke Monolith-vorm?
Qua design is de Monolith vrij bescheiden. Je kan hiermee echter sterke formele statements in de badkamer maken. Om dit te realiseren hebben we lange tijd aan de verhoudingen gewerkt. We hebber er altijd op gelet dat de Monolith netjes rond de keramiek kan lopen. Het volledige volume en het glasoppervlak moesten in balans zijn.

Hoe combineren de Monolith badkamermodules met elkaar en verbeteren ze elkaar?
Tom Stäubli: De modules vormen een productfamilie. Maar net zoals in een echte familie zien de familieleden er niet allemaal hetzelfde uit. De individuele sanitairmodules onderscheiden zich door hun typische verschillen. Afhankelijk van het product hebben ze elk een andere taak, wat dan weer door hun design wordt weerspiegeld.

Daniel Irányi: Je kan met de Monoliths spelen. Maar elk product moet ook op zichzelf functioneren. De Geberit Monolith sanitairmodules zijn architectonische installatie-elementen in de ruimte. In combinatie met andere producten, zoals wastafels of WC-keramieken kunnen ze ook schitteren. Met de opkomst van de kleur umbra werd een warme grijs-bruine tint toegevoegd aan zwart en wit.

"Umbra kan met warme kleurtinten worden gecombineerd en plaatst een accent in de badkamer."
Tom Stäubli


Waarom deze kleur?
Tom Stäubli: Zwart en wit zijn monochrome kleuren die geschikt zijn voor talrijke situaties, maar niet noodzakelijk bevorderlijk zijn voor een warme omgeving. Umbra kan echter zeer goed worden gecombineerd, met name met warme kleuren en hout. Met umbra kan ook een warmere tint worden binnengebracht in een monochrome badkamer, waardoor dit effect nog wordt versterkt.