Specialist over douchewc's | geberit.nl

Zo gezond zijn douchewc’s Een specialist legt uit

Vraagt u zich af hoe hygiënisch en verstandig een douchewc is? We spraken met een specialist in gastro-enterologie over de voordelen van douchewc's voor intieme hygiëne.

De natuurlijke bescherming van de huid

In tegenstelling tot andere delen van het lichaam is de huid van het onderlichaam extreem gevoelig, met een netwerk van duizenden zenuwcellen en talrijke talgklieren. Een gezonde huid biedt voldoende bescherming tegen invloeden van buitenaf. De huid is echter ook erg kwetsbaar – vooral op gevoelige plaatsen zoals de genitale zone. De juiste reiniging is dus uiterst belangrijk om de natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid zo min mogelijk aan te tasten.

Bernhard Sauter is een dokter in inwendige geneeskunde en gastro-enterologie. Sinds 2006 is hij werkzaam in het gerenommeerde Gastro Centrum van de Hirslanden Kliniek in Zürich, Zwitserland.

Geberit AquaClean Mera Comfort douchewc met Sigma50 bedieningsplaat (© Geberit)

Meneer Sauter, hoe kan de natuurlijke bescherming van de huid van het onderlichaam worden beschermd?

De huid van het onderlichaam is zeer gevoelig en dunner dan op andere plaatsen van het lichaam, vergelijkbaar met uw lippen. De talgklieren in de genitale zone zorgen voor een natuurlijk dun laagje olie op de huid, dat wordt aangetast door lotions, vochtige doekjes of bij het afvegen met papier. De beste manier van reinigen is dus met water.

Waarom is schoon water voldoende voor het hygiënisch reinigen van het onderlichaam?

Het onderlichaam heeft een natuurlijke bescherming en een zelfreinigend mechanisme. Als dit systeem uit balans raakt, is het vatbaar voor irritatie en infecties. Bij gebruik van schoon water bestaat dit gevaar niet en is het dus de beste manier van reinigen.

Aan wie zou u een douchewc aanraden?

Een douchewc kan ik iedereen aanraden - jong, oud, gezond of met reeds bestaande aandoeningen in het genitale of darmgebied. Een goede persoonlijke hygiëne hangt niet af van de leeftijd, noch van de gezondheid van de persoon.

Is een douchewc ook een goed idee voor zowel mannen als vrouwen?

Absoluut - door gebruik te maken van een douchewc zien zowel mannen als vrouwen af van chemicaliën en afvegen, die beide irritatie van de huid kunnen veroorzaken. Aangezien vrouwen vaker last hebben van infecties in het genitale gebied, is het vooral voor hen een goed idee.

Waarom worden zepen en vochtige doekjes afgeraden?

Deze producten bevatten vaak alcohol, geurstoffen en conserveringsmiddelen. Deze - en het afvegen zelf - kunnen de gevoelige huid in dit gebied irriteren, wat op zijn beurt bacteriële infecties in de hand werkt, tot allergieën kan leiden en de natuurlijke beschermende zuurlaag van de huid aantast.

Waarom is een douchewc een bijzonder goed idee voor mensen met een geïrriteerde huid of aambeien?

Een geïrriteerde huid moet in eerste plaats herstellen. Om dit te doen, moet men de huid laten genezen met zo weinig mogelijk verstoringen. Aanraking en het gebruik van agressieve stoffen verergeren de situatie omdat oude wonden steeds opnieuw worden opengemaakt. Zachtjes reinigen met water heeft zich bewezen als de beste manier voor mensen met een geïrriteerde huid.

Hoe reageren uw patiënten als u hen vertelt over het reinigen met een douchewc?

De eerste reacties kunnen heel verschillend zijn. Maar als patiënten eenmaal hebben ontdekt hoe grondig schoonmaken met een douchewc is, is er veel positieve feedback.

Prof. Dr. med. Bernhard Sauter (© Julia Dunlop)


Over gastro-enterologie
Gastro-enterologie richt zich op aandoeningen van het maagdarmkanaal, de lever en de endocriene klieren die behoren tot het spijsverteringsstelsel (bijv. de alvleesklier). Gastro-enterologen onderzoeken de oorzaken achter maag-darmaandoeningen en hoe vaak ze voorkomen. Daarnaast diagnosticeren en behandelen zij deze ziekten en adviseren zij hun patiënten over de beste manier om zich ertegen te beschermen.

Zet de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Producten voor meer comfort in de badkamer