Project Servië

Scholen in Kraljevo

Grote delen van Kraljevo, een stad gelegen in het midden van Servië en met ongeveer 100.000 inwoners, werden in de nacht van 3 november 2010 zwaar beschadigd door een krachtige aardbeving. Veel scholen werden getroffen en een aantal schoolgebouwen werd hierdoor onbruikbaar.

Al voor de aardbeving stond de schoolinfrastructuur in de stad zwaar onder druk, dankzij de toestroom van vluchtelingen in de regio tijdens de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren 1990. Door de aardbeving werd renovatie van de schoolgebouwen alleen maar urgenter. Twee van deze scholen waren de basisscholen School IV kraljevacki bataljon en Svetozar Markovic, met in totaal 2.000 leerlingen en 120 leraren.

De zeven sanitairruimtes in de twee scholen werden in 2011 compleet gerenoveerd. Geberit plande de renovatie, voerde deze uit en leverde hiervoor 20 wc’s, 11 urinoirs en 18 wastafels. Het project werd ingediend door Geberit Belgrado (Servië). In samenwerking met plaatselijke autoriteiten en een planningspartner voerden onze Servische collega’s het project vervolgens ook uit. Daarnaast ondersteunde Geberit het project nog op technisch vlak met medewerkers uit Duitsland en Zwitserland. Eind juni 2011 was een Geberit-team van 11 mensen ter plaatse twee weken bezig met de uitvoering van de renovatie.