De moed om te verbergen

Interview met Christoph Behling

Industrieel designer Christoph Behling

Interdisciplinaire teams bij Geberit ontwikkelen design-studies die de basis vormen om nieuwe producten te creëren. Een voorbeeld van hun werk is de "zwevende plaat": die leidde tot de Geberit bedieningsplaat Sigma40 met geïntegreerde geurafzuiging, en vormde de inspiratie voor de Geberit bedieningsplaten Sigma50 en Sigma60.


Interview met industrieel ontwerper Christoph Behling

Christoph Behling, waarom werkt u graag met Geberit?
Christoph Behling: Geberit heeft nog steeds de visie om technologie, infrastructuur en esthetiek te combineren tot badkamers van de toekomst. En Geberit is moedig genoeg om zijn producteigenschappen te verbergen. De zwevende plaat is daarvan een goed voorbeeld – hier kan je de technologie of de constructietechniek – met andere woorden de knowhow – datgene wat het product maakt tot wat het is, niet zien. Je kan het zelfs niet raden. Het is dus duidelijk dat bij Geberit innovatie niet begint en eindigt met de buitenkant van het product, in dit geval de bedieningsplaat.

Ontwerpschets van Christoph Behling

De zwevende plaat ontstond als een design, zonder enige functionaliteit. Hoe groeide de zwevende plaat uit tot een nieuw product?
Christoph Behling: Het functionele aspect kwam enkele jaren later, toen de geurafzuiging werd uitgevonden. Toen ik het nieuwe idee te horen kreeg om onaangename geurtjes bij de bron weg te zuigen, was ik echt onder de indruk. We hebben samen vervolgens de technologie besproken, om na te gaan welk soort design voor het functionele aspect vereist was. De zwevende plaat was de perfecte oplossing, want ze kon de functionele vereisten opnemen en weerspiegelde een design dat tegelijk licht en luchtig is. Op basis daarvan ontwikkelden we de Geberit bedieningsplaat Sigma40 met geïntegreerde geurafzuiging.


Ontwerpstudie voor zwevende plaat

Wat was uw taak in het ontwerpproces van de zwevende plaat?
Christoph Behling: Ik moest de zwevende plaat als basis gebruiken voor het ontwerp van de Geberit bedieningsplaat Sigma40 – ik moest het zichtbare dus onzichtbaar maken en zorgen voor een verfijnd en discreet ontwerp dat nog steeds topkwaliteit uitstraalde. De belangrijkste realisatie van het ontwerp was onzichtbaar maken. Een dergelijke plaat is de droom van elke architect en interieurontwerper – iets dat zeer discreet en tegelijk uiterst gebruiksvriendelijk is.

Heeft u op basis daarvan dan de Geberit bedieningsplaten Sigma50 en Sigma60 ontworpen?
Christoph Behling: Ja, en bij de Geberit bedieningsplaat Sigma60 trokken we het concept van de zwevende plaat door tot aan de messing kopspijkertjes. Hier zijn design en technologie teruggebracht tot het essentiële – de overblijvende kenmerken zijn uitzonderlijk eenvoudig en discreet. Dit is een goed voorbeeld van design die uitgroeit tot echte kunst – en perfect past in de filosofie van Geberit.