Levens redden

Drinkwaterhygiëne heeft de hoogste prioriteit

Legionella

Legionella zijn bacteriën die in het water leven en de veteranenziekte veroorzaken. Dit kost jaarlijks duizenden mensenlevens. Installateurs, sanitair-ontwerpers en gebouwbeheerders kunnen dit risico aanzienlijk verlagen aangezien u besmet kunt raken met legionella als er besmet water wordt ingeademd in de vorm van kleine waterdruppels. Dit komt in de meeste gevallen voor tijdens het douchen.


Hoe belanden schadelijke bacteriën in het drinkwater terecht komen?

Drinkwater is nooit volledig vrij van bacteriën. Desondanks blijft de concentratie van bacteriën normaal onschadelijk. Pas als de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen ontstaat er een ernstig risico. Vermenigvuldiging komt alleen voor:

  • in stilstaand water en
  • bij temperaturen van 25 °C tot 50 °C

Als een drinkwaterinstallatie goed ontworpen en geïnstalleerd wordt, kan voorkomen worden dat legionella en andere bacteriën zoals pseudomonaden gunstige levensomstandigheden vinden.

Geberit oplossingen om drinkwater te beschermen

Hygiënespoeling

Hygiënespoeler voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen

De Geberit hygiënespoeler zorgt voor een veilige waterverversing in drinkwaterinstallaties. Dit betekent dat overmatige stagnatie of ongunstige temperaturen worden vermeden in de waterleiding. Typische toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld hotels, pensions, ziekenhuizen en verpleeghuizen, scholen, sporthallen, kazernes of vakantiehuizen.

De besturing en programmering gebeurt eenvoudig en comfortabel met een smartphone app: de Geberit SetApp. De spoelprestaties kunnen individueel worden ingesteld op maximaal 2 x 15 liter per minuut. Temperatuur- en volumestroomsensoren zorgen dat alleen de daadwerkelijk benodigde hoeveelheid water wordt gebruikt bij het spoelen. Dit bespaart veel water.

De hygiënespoeler kan worden geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem via interfaces (RS485 en digitale I/O).


Hygiënefilter

Hygiënefilter voor de eerste schone vulling

Om ervoor te zorgen dat een nieuwe drinkwaterinstallatie niet besmet kan raken tijdens de eerste vulling of een lektest, moet deze worden gevuld met gezuiverd drinkwater. De Geberit hygiënefilter houdt bacteriën en vuildeeltjes op een betrouwbare manier tegen, daarmee zorgt het ervoor dat er alleen hygiënisch onschadelijk water in de installatie komt. Hierdoor is het risico voor contaminatie verdwenen.


Beschermkap

Beschermkap voor schone leidingen

Om de binnenkant van drinkwaterleidingen en -fittingen te beschermen van contaminatie tijdens de opslag, transport en op de bouwplaats, worden ze in de fabriek voorzien van kunststof beschermkappen. Deze beschermkappen voorkomen dat stof en vuil in de leidingen komen voordat deze worden gebruikt.Bescherming tegen bacteriën: heet genoeg en koud genoeg - en altijd in beweging

Bouwen met het juiste systeem

1

Onregelmatig gebruik

Volautomatische spoeling

Besturen met een smartphone

De Geberit hygiënespoeling voorkomt overmatige stagnatie in de drinkwaterleidingen. De smartphone besturing is eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

2

Thermische isolatie

Vermijd lauwwarm water

Grafiek - groei van legionella

De grafiek toont de groei van legionella afhankelijk van de watertemperatuur aan. Met een goede thermische isolatie blijft het koude water echt koud en het warme water echt warm, wat betekent dat bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.

3

Onderdelen en sanitaire producten

Alleen met goedkeuring

Alleen goedgekeurde onderdelen en sanitaire producten kunnen worden aangesloten op de drinkwaterinstallatie. Bovendien moeten ze regelmatig gereinigd en onderhouden worden.

4

Dimensionering

Precies in de juiste maat

Mapress rvs fittingen

Buisdiameters die niet te groot zijn, maar voor het werkelijke verbruik zijn gedimensioneerd zorgen voor een optimale waterwisseling.

5

Alles stroomt

Geen ongebruikte leidingen

Gebruikte leidingen versus doodlopende leidingen

Water stagneert in leidingdelen die zelden worden gebruikt. Legionella kan zich vermenigvuldigen en daardoor de rest van het systeem besmetten. Daarom raden we Geberit ringleidingen aan.

6

Schoonheid

Goed beschermd

Mapress beschermkap

Geberit leidingen en fittingen zijn beschermd tegen vuil door de verpakkingswijze en beschermkappen.

7

Schone start

Makkelijk en betrouwbaar

Hygiënefilter

De Geberit hygiënefilter voorkomt dat leidingen worden vervuild met onhygiënisch water tijdens de eerste vulling, bijvoorbeeld tijdens een waterdruktest.

8

Boiler

Te heet voor bacteriën

Grafiek - groei van legionella

De grafiek toont de groei van legionella afhankelijk van de watertemperatuur. De boiler moet zo worden ingesteld dat het water wordt opgewarmd tot ten minste 60 °C. Bacterie vermenigvuldiging is op zijn hoogtepunt bij temperaturen tussen de 25 °C en 50 °C.

9

Bluswaterleiding

Geen kans op terugstroom

Bluswaterleiding

Het water in bluswaterleidingen stagneert door de jaren heen. Daarom is er een technische maatregel nodig die terugstroming in het drinkwatersysteem voorkomt.