Hoofdkantoor Securitas visitekaartje voor Van Wijk Installatietechniek

Projectomschrijving

Projectleider Paul Erftemeijer

Langs de A2 bij Breukelen staan sinds kort twee gebouwen (een ervan is op moment van schrijven nog in aanbouw) die zichtbaar broer en zus zijn. In het gebouw dat al een jaar of vier in gebruik is, is Sodexo (facilitair bedrijf) gevestigd en in het pand waar nu de laatste hand aan wordt gelegd komt beveiligingsbedrijf Securitas. Hoe dan ook staat de handtekening van Gebr. Van Wijk Installatietechniek uit Bleiswijk onder de technische installaties van deze beide BREEAM-gecertificeerde kantoorpanden. Projectleider Paul Erftemeijer wijdt er graag over uit.

Van Wijk Installatietechniek uit Bleiswijk valt met ongeveer twintig man op de loonlijst onder de kleinere installateurs maar realiseert naast kleinere ook grotere projecten. Met name op de terreinen luchtbehandeling, verwarming en koeling en regeltechniek voelt het bedrijf, dat een geschiedenis heeft die ver teruggaat, zich helemaal thuis, maar waar gewenst wordt natuurlijk ook sanitair geplaatst.
Erftemeijer: “Voorheen besteedden we sanitair meestal uit en als we zelf omkomen in het werk, doen we dat nog wel, maar veel opdrachtgevers willen het liefst alle werkzaamheden op dit gebied bij één partij onderbrengen en om die reden is sanitaire installatie inmiddels een tak van sport waarin we ons ook helemaal thuis voelen.”

Securitas
De reden dat we Eftemeijer spreken, is dat het installatiebedrijf momenteel aan de laatste fase werkt van het nieuwe kantoor van Securitas. De wereldwijd opererende beveiligingsorganisatie Securitas besloot enige tijd terug om de stafafdelingen uit Badhoevedorp, Amsterdam Zuidoost en Utrecht te verhuizen naar een nieuw kantoorpand langs de A2. Het nieuwe kantoor heeft een oppervlakte van 3.700 vierkante meter.

Duurzaamheid
En dat is niet alles: “Een ander positief aspect van verhuizing is duurzaamheid. Het nieuwe hoofdkantoor wordt volledig ingericht volgens de criteria van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method). Het doel van dit keurmerk is het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale impact op het milieu.” Milieu is bij dit kantoor bepaald geen niemendalletje, zoveel is wel zeker.

Ervaring
Begin vorig jaar begon het project te spelen en met de ervaring van het naastgelegen pand in het achterhoofd én de eis dat het pand zou moeten voldoen aan de hoogste milieueisen, was al snel duidelijk waar de uitdagingen zouden liggen. Erftemeijer: “In feite hebben we alle installaties die we bij Sodexo hebben geïnstalleerd hier als het ware gekopieerd, alleen dan iets minder, want dit kantoor is iets kleiner. Wat er zoal in zit? Een warmtepompinstallatie, luchtbehandeling, warmte-terugwinunits, naverwarmers en na-koelers en CO2- en temperatuurregelaars. Door de samenstelling moet je aan de voorkant goed nadenken hoe je het een en ander op elkaar gaat afstemmen en afstellen, maar daar hadden we onder meer vanuit Sodexo ook al ervaring mee.”

Kwaliteit
Ook heeft Van Wijk alle sanitaire voorzieningen aangelegd, waarbij de keus vanzelfsprekend viel op de Geberit Duofix inbouwreservoirs. En dat geldt ook voor de leidingsystemen (Geberit Mapress en PE) en het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia. Erftemeijer: “Geberit is al zolang ik weet één van de meest gebruikte merken bij ons en dat bevalt prima. De kwaliteit is boven elke verdenking verheven en als je eens een vraag hebt, dan heb je snel antwoord. Je weet wat je hebt, we zijn tevreden en daarom is er ook geen enkele reden om eens te gaan nadenken over andere producten.”

Coronacrisis
De piek van de werkzaamheden lag uitgerekend tijdens de coronacrisis. Dat was in het begin wel passen en meten, maar uiteindelijk heeft het de werkzaamheden niet vertraagd. “Weet je wat het voordeel is van dit werk? Dat er veel ruimte is. Anderhalve meter afstand houden is zelden een probleem. Moet je toevallig met een ander in een kleine ruimte werken, dan moet je even rekening met elkaar houden, maar praktisch gezien hebben we er niet veel last van gehad. Alleen van medewerkers die thuis moesten blijven vanwege de richtlijnen van het RIVM m.b.t. corona, maar daar moet je dan maar mee omgaan.”

Visitekaartje
Erftemeijer praat alles bij elkaar relatief luchtig over het project, maar vast staat volgens hem dat het gebouw echt een visitekaartje is voor Van Wijk. “Dit is echt een project waar we trots op zijn en dat zullen we zeker laten zien.”