Het Platform Wonen in het stationsgebied van Utrecht

Projectomschrijving

Mapress in gebruik

De stad Utrecht is een nieuwe richting ingeslagen als het gaat om het creëren van groene leefruimte in het hart van de stad. Direct boven de tramhalte bij Utrecht centraal station zijn 200 appartementen gebouwd volgens het ontwerp van architectenbureau VenhoevenCS.

Het gebouw, genaamd ‘Het Platform’, ligt om de hoek bij Utrecht Centraal Station. Het Platform is gebouwd boven de tramhalte ‘De Uithoflijn’ op een terrein van slechts 170 m2 en heeft een indrukwekkend vloeroppervlak van 4.000 m2.

Hoogbouw in de binnenstad
De architecten van VenhoevenCS hebbenal meerdere malen onderzocht hoe de leefruimte in een stad in de praktijk kan worden ingericht in verband met transitzones. Dit brengt namelijk niet alleen structurele problemen met zich mee die moeten worden opgelost, maar ook logistieke problemen. Dat was niet anders bij ‘Het Platform’, waar de ruimte voor de tussenopslag van bouwmaterialen beperkt was. Dit betekende dat de werkfasen en het transport van het materiaal nauwkeurig gepland moesten worden.

Lichtgewicht constructie
Het verdiepingsniveau tussen de tramhalte op de begane grond en de bovenliggende appartementen is toegankelijk voor het publiek. Hier hebben de architect en sanitair ingenieur (ÜB1) gekozen voor een lichtgewicht staalconstructie van hoge balken met prefab betonvloeren. Tussen de balken was een vrije spanwijdte van 12 meter nodig vanwege de veelgestelde eisen van de trams die eronder rijden. Volgens VenhoevenCS heeft dit ontwerp een gunstige impact gehad op zowel de bouwkosten als de bouwtijd.