KS Perslucht grootmeesters in perslucht

Dat perslucht veel meer is dan ‘wat lucht comprimeren’, daar kom je achter als je met de specialisten van KS Perslucht praat. Advisering, 24/7 kwaliteitsbewaking, energiebesparing en bedrijfszekerheid zijn de kernbegrippen waar het bedrijf op stoelt, legt algemeen directeur Ed Schrijver uit.

Dit jaar is een bijzonder project opgeleverd bij een groot internationaal georiënteerd vleesverwerkend bedrijf in Haarlem. “Hier kwam voor ons alles samen”, geeft directeur Ed Schrijver aan. “We werken al jarenlang samen, waarbij onze expertise wordt gewaardeerd en dat heeft geleid tot dit project.

Toonzaal

‘Dit project’ is de technische ruimte waar de persluchtinstallatie staat opgesteld. Je krijgt hier eerder het gevoel in een toonzaal te staan dan in een technische ruimte. Alles is schoon en blinkt. Bij binnenkomst vallen direct de Geberit Mapress rvs Ø 108 mm buizen op die alle perslucht- en conditioneringsonderdelen met elkaar verbinden. Maar het zijn niet alleen de looks die het ‘m doen. Of eigenlijk is dat bijzaak. We hebben het hier over een vleesverwerkend bedrijf waar de kwaliteit van perslucht essentieel is, geeft Schrijver aan. Hij legt uit waarom. “Perslucht komt in aanraking met de voedselproducten en dan wil je natuurlijk niet dat bestanddelen en residuen zoals restolie en dergelijke in de perslucht komen. Lucht dat aangezogen wordt om te comprimeren tot perslucht zit vol met vervuiling. Die vervuiling moet via de conditioneringsstraat verwijderd worden en wij begrijpen dat als geen ander. Bij alles wat wij bedenken en doen denken we in schoon en vetvrij.”

Drie pijlers

De werkwijze van KS Perslucht steunt op drie pijlers, waarvan vakkennis de eerste is. Schrijver: “Wij dagen onszelf elke keer uit om aannames ter discussie te stellen. Perslucht is cruciaal voor onze klanten en verstoring van het proces, en dan met name vanwege een vervuiling, willen we uitsluiten. Het probleem met vervuiling is dat het vaak onzichtbaar is, maar daar zijn wij op bedacht. Wij meten alle digitale data en de uitgangspunten verwerken wij in een gedegen advies.”

Beste producten

De tweede pijler is dat KS Perslucht kiest voor de beste producten. KS Perslucht is daarom A-dealer van het Duitse compressormerk Kaeser, dat op dit vakgebied tot de absolute top in de wereld behoort. Als besturingssysteem heeft Kaeser de SAM 4.0 ontwikkeld en Schrijver legt uit dat dit de meest energiezuinige persluchtinstallatie is die op dit moment beschikbaar is. Dit besturingssysteem is ook bij de vleesverwerker in Haarlem geïnstalleerd. “De SAM registreert, analyseert, stuurt aan en distribueert 24/7 digitale data en dat is de essentie en daarom gaan we hier heel ver in, want meten is weten” geeft Schrijver aan.

TPS Technology

Om deze reden is KS Perslucht ook dealer van TPS Technology. De meetsensoren van TPS zijn eveneens onderscheidend op het gebied van continue meting van onder meer restoliegehalte. “Persluchtsystemen worden periodiek gecontroleerd en de auditors richten zich op het onderhoud van de installatie. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van de perslucht daarna. Wij monitoren echter continu de kwaliteit van de perslucht met de SAM en de TPS-sensoren. We zitten er dus bovenop en dat is belangrijk voor onze klanten.”

Geberit Mapress

Onder de beste producten valt ook de keus voor het Geberit Mapress leidingsysteem. “Wij kijken graag verder en naar veel meer aspecten dan wat de opdrachtgever vraagt. Op basis van onze 30-jarige ervaring weten wij welke systemen het beste zijn. Bij het project in Haarlem voedt de nieuwe installatie de hele fabriek via bestaande leidingsystemen en dat is de reden dat wij gekozen hebben voor Geberit Mapress rvs Ø 108, want dat gaat levenslang mee en is flexibel uit te breiden.”

Fullservice

Het derde belangrijke onderdeel is de fullservice-afdeling die zorgdraagt voor onderhoud. Dit lijkt logisch, maar dat is het niet in persluchtland. “Vanaf de persluchtinstallatie neemt KS Perslucht de verantwoording op zich voor het eindresultaat”, zegt Schrijver, die daarom zweert bij goede monteurs op de weg die de service en het onderhoud kunnen plegen die nodig is. “Onze monteurs hebben zo veel mogelijk hun vaste klanten. Omdat wij vaak meer doen bij de klant dan alleen de persluchtinstallatie is er doorgaans een goede band en mede daardoor overzien wij bij onze klanten het hele proces. De monteurs hebben ook de meest storingsgevoelige onderdelen bij zich en wij zijn overal op bedacht. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat we snel een overbruggingscompressor of droger moeten plaatsen. Dat regelen wij direct.”

Meegegroeid

Al deze onderdelen komen samen in het project in Haarlem, waarbij het tevens bijzonder is dat KS Perslucht is meegegroeid met het bedrijf. “We zijn begonnen met een 11 kW compressor en na vier grote verbouwingen staat er nu ruim 375 kW aan compressoren. Het meest bijzondere moment van de hele operatie was toen de nieuwe persluchtinstallatie de drie oude persluchtlocaties overnam. Dit gebeurde tijdens volledige productie, de klant heeft er niets van gemerkt. Ja, dit zijn wel de momenten”, glundert Schrijver, die laat blijken een grote passie te hebben voor perslucht. “Deze wijze van werken zorgt ervoor dat ik na 30 jaar werken in de persluchtbranche nog steeds die passie in perslucht hebt“, zegt Schrijver. “Dit project, en zo hebben we meer van dit soort bijzondere projecten, is een parel en maakt ons heel gelukkig”, besluit hij.

feiten geberit know-how

Fotogalerij