Haute Couture aan de Amstel

Hoogst gecertificeerd BREEAM-label, hoogste houten woongebouw van Nederland, hoog wooncomfort midden in de Nederlandse hoofdstad: HAUT Amsterdam verenigt alle kwaliteiten van modern wonen - ook dankzij de knowhow van Geberit.

Het was geen gemakkelijke opdracht. De gemeente Amsterdam heeft een aanbesteding uitgeschreven voor een bouwproject op een perceel in het Amstelkwartier, een voormalige handelswijk. Het moest een flatgebouw worden, architectonisch van hoge kwaliteit, dat voldeed aan de normen voor duurzaam bouwen. Dat was in 2016. Vijf jaar later, in 2021, kijkt Amsterdam trots naar zijn nieuwe symbool voor modern, duurzaam wonen. De 73 meter hoge woontoren is het hoogste houten gebouw van Nederland. Deze biedt zijn bewoners het mooiste uitzicht op de rivier de Amstel, de jachthaven Stadshaven Amstelkwartier en het park Somerlust.

Voor stadsmensen
HAUT Amsterdam, het haute couture-gebouw van de Nederlandse hoofdstad, heeft meer te bieden dan een mooie voorgevel en een prachtig uitzicht. Het 21 verdiepingen tellende flatgebouw herbergt 52 appartementen in het middensegment. De stabiliteit van het gebouw wordt verzorgd door een betonnen sokkel op een betonnen fundering - een must in een waterrijke stad als Amsterdam, waar de kelders zich onder het grondwaterniveau bevinden. Maar de hoofdconstructie van de woontoren is van hout. Er werd 2800 m3 hout gebruikt.

Een bouwmateriaal dat weer aangroeit
Hout is een recycleerbaar bouwmateriaal: het groeit weer aan en vervuilt het milieu niet. Bovendien kan het worden hergebruikt. Hout slaat CO2 op en draagt zo bij tot de vermindering van de concentratie kooldioxide in de atmosfeer. Het 2800 m3 hout dat is gebruikt, slaat in totaal 2500 ton CO2 op, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2 -uitstoot van ongeveer 400 huishoudens. Maar het was niet alleen het hoofdbouwmateriaal dat het gebouw de hoogste waardering van het BREEAM-label* voor duurzaam bouwen opleverde. Het flatgebouw heeft nog veel meer kwaliteiten. Met het Geberit leidingsysteem van polyethyleen wordt 99 procent van het regenwater opgevangen en gebruikt voor het bewateren van de daktuinen. Geberit afvoersystemen Silent-db20 en PE Sovent bieden een ruimtebesparende en geluidsgeoptimaliseerde oplossing voor afvalwater. De gevel bestaat uit warmtereflecterende driedubbele beglazing en is, net als het dak, voorzien van energieopwekkende zonnecellen. Een maximum aan daglicht en windgestuurde ventilatie met CO2-sensoren zorgt voor een gezond leefklimaat - een ware luxe midden in deze dichtbevolkte metropool.

* BREEAM: Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology is een beoordelingssysteem, oorspronkelijk uit het VK, voor milieu- en sociaal-culturele aspecten van deduurzaamheidvan gebouwen.

fotogalerij