Set in stone De evolutie van het stadsleven

“The Valley“ biedt hoogwaardige woonruimte midden in Amsterdam. Hiervoor kregen de openbare verdiepingen van het gebouw het duurzaamheidscertificaat BREEAM Excellent. Ook de sanitaire expertise van Geberit heeft hieraan bijgedragen.

Het gebouw zal in werkelijkheid nauwelijks op de plaatjes lijken, klaagde de Nederlandse architectuurcriticus Mark Minkjan in 2016 over de eerste visualisaties van het project. Maar “The Valley“, zoals het gebouwencomplex in de Amsterdamse Zuidas hoogbouw en financiële wijk heet, staat er sinds 2021, en het lijkt opvallend veel op de visualisaties.

Een vallei in het land van dalen

Glad aan de buitenkant, een ruige rotskloof aan de binnenkant: "De Vallei" in Amsterdam (NL) (© Marcel Steinbach)

De aanvankelijke twijfel is niet verwonderlijk. “De Vallei“ daagt de vertrouwde notie van architectuur uit. Het doet denken aan een steengroeve waaruit bouwmateriaal wordt gewonnen. Aan de buitenkant zijn de muren van het gebouwencomplex glad, bedekt met een spiegelhuid. Binnenin opent zich een grillige rotskloof.

198 appartementen tussen 55 en 400 vierkante meter zijn ondergebracht in deze stedelijke berg in zijn drie torens, die tot 102 meter hoog zijn. De basis is gereserveerd voor openbaar gebruik. Op vijf verdiepingen bevinden zich kantoren, winkels, restaurants, een zwembad, een fitnessruimte, expositieruimtes en een natuurhistorisch museum.

Groen van buiten en binnen

Nu nog kaal, straks is de gevel groen: hier groeien 155 plantensoorten (© Marcel Steinbach)

De natuur is een integraal onderdeel van dit architectonische werk. Piet Oudolf, de grootmeester van de Nederlandse landschapsarchitectuur, kreeg de opdracht voor de beplanting. Beplanting? Die term schiet tekort gezien het verticale tuinlandschap dat Piet Oudolf in “De Vallei“ heeft gerealiseerd. Op de tien verdiepingen groeien 155 plantensoorten. Terwijl op de onderste verdiepingen bloeiende struiken en bomen groeien, overleven op de bovenste terrassen vooral mediterrane kruiden.

Maar dit is niet de enige reden waarom “The Valley“ wordt beschouwd als een “groen“ gebouw. De “Vallei“ is een zogenaamd “plus-energiehuis“ en wekt meer energie op dan het van buitenaf betrekt. Fotovoltaïsche systemen op de daken, stadsverwarming en driedubbele beglazing, vloerverwarming en -koeling dragen bij tot deze energie-efficiëntie.

Vertrouwen in Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit draagt ook bij aan de beoordeling “BREEAM-NL Excellent“ van de BREEAM-certificeringsnorm, waarmee de lagere, openbare verdiepingen zijn bekroond. Een efficiënte watervoorziening en afvalwaterafvoer zijn immers ook belangrijke criteria voor de certificering van duurzame gebouwen. “Het zorgvuldig omgaan met water was vanaf het begin een belangrijk thema“, herinnert Jeroen Kemmink, de verantwoordelijke projectmanager aan de kant van Geberit zich.

Om het minimale spoelvolume met optimale spoeling van de wc's te kunnen garanderen, werden de leidingsystemen geoptimaliseerd en de watertrajecten verkort. Hiervoor kozen de bouwers voor het efficiënte SuperTube afvoersysteem - en dat alleen tijdens het bouwproces. “De nauwe begeleiding was voor ons een voorwaarde om deze oplossing samen te kunnen realiseren“, zegt Jeroen Kemmink. “Het was niet mogelijk geweest zonder een jarenlange samenwerking en wederzijds vertrouwen.“

"The Valley" daagt de gebruikelijke notie van architectuur uit (© Marcel Steinbach)
De onderste vijf verdiepingen herbergen winkels, kantoren, restaurants en een natuurhistorisch museum (© Marcel Steinbach)

Feiten

Abonneren op de nieuwsbrief voor architecten en in architectuur geïnteresseerden

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.