Grote droom van een klein huis Tiny House "Sprout"

Projectomschrijving

Tiny House Transport (© Chiela van Meerwijk)
Marjolein Jonkers (© Chiela van Meerwijk)
Tiny House (© Chiela van Meerwijk)

Tiny House-pionier bouwt met producten van Geberit

Iets minder dan 30 vierkante meter – genoeg ruimte voor Marjolein Jonker om een huis op ware grootte te bouwen. De Nederlandse expert voor de Tiny House-beweging heeft haar eigen droom van een klein huis in 2022 vervuld. In de badkamer vertrouwt ze op het compacte design van Geberit.

Op slechts 22 vierkante meter, hoogslaper niet meegerekend, heeft Marjolein Jonker een knusse woning voor zichzelf gecreëerd – niet in een appartement, maar in een volwaardige woning. Als iemand eenvoudig en comfortabel in een kleine ruimte weet te leven, dan is het de autochtone Nederlander wel. De 46-jarige is ambassadeur en frontvrouw van de Tiny House-beweging in Nederland. Tiny Houses zijn volwaardige huisjes op kleine schaal met maximaal 50 vierkante meter bruikbare ruimte en een minimale ecologische voetafdruk. Er zit een duidelijke filosofie achter: een eenvoudig leven leiden in een kleine ruimte - weg van individualisme en consumentisme, naar gemeenschap en minimalisme.

The Sprout
Sprout is de naam van het kleine droomhuisje van Marjolein Jonker, dat ze in 2022 had laten bouwen op haar grondstuk in de Nederlandse gemeente Olst-Wijhe. Het concept, ontworpen door Woonpioniers en gebouwd door Blindwerkt, streeft consequent het idee van duurzaam leven na: het bestaat uit biobased materialen, is milieuvriendelijk en in het geval van Marjolein volledig zelfvoorzienend in energie.

Onafhankelijk van het net
Een kleine ecologische voetafdruk staat centraal in de Tiny House aanhang. In het geval van Marjolein's Sprout is een van de hoogtepunten de Platowood-gevel gemaakt van een speciaal hout met een positieve ecologische voetafdruk; het slaat zo'n 60% meer CO2 op dan er bij de verwerking wordt uitgestoten. Het huis is deels off-grid: het heeft een aansluiting op de waterleiding, maar haalt alle energie uit de zonnepanelen. Bovendien wordt het grootste deel van de waterbehoefte voor toilet, wasmachine en de tuin gedekt door regenwater via het innovatieve JustNimbus-regenwateropvangsysteem.

Hamam op 4 vierkante meter
Net als de rest doet de badkamer het met slechts enkele vierkante meters. Voor het interieur koos de eigenaar voor hoogwaardige producten en materialen die lang meegaan: “Omdat ik minder ruimte nodig heb, kan ik kiezen voor een hoge product- en materiaalkwaliteit en een luxe design. Geberit past perfect bij deze filosofie.“ Er wordt gebruik gemaakt van de wc-keramiek uit de badkamerserie Geberit iCon, vrij invulbare bedieningsplaat en compacte wastafel uit de serie Variform. “Met Geberit weet ik dat mijn sanitaire objecten jarenlang meegaan en veel comfort bieden“, licht de kersverse huiseigenaar haar keuze toe. Met het badkamerinterieur, waarin ook een ligbad met regendouche is opgenomen, heeft Marjolein Jonker haar persoonlijke droom van een “Tiny Hamam“ vervuld. “Met Geberit weet ik dat mijn sanitaire voorwerpen jarenlang meegaan en veel comfort bieden.“ Marjolein Jonker, Tiny House Ambassadeur