Spaarne GasthuisTBK installatietechniek

'FLOWFIT VOLDOET AAN DE EISEN DIE HET ZIEKENHUIS STELT'TBK INSTALLATIETECHNIEK INSTALLEERT FLOWFIT BIJ RENOVATIE SPAARNE GASTHUIS

TBK Installatietechniek in Badhoevedorp ontwikkelt zich in rap tempo tot een totaalinstallateur met een toenemend aantal grote projecten op haar naam. Zoals de renovatie van de sterilisatieafdeling van Spaarne Gasthuis. Projectleiders Jan Rietveld en Danny van der Meer vertellen waarom dit voor het bedrijf een uitdagend en belangrijk project is.

TBK Installatietechniek heeft zich sinds begin vorig jaar versterkt met twee realisatiepartners: BILTZ en MOUTON. En dat is niet voor niets. Bij TBK beseffen ze namelijk dat de toekomst gepaard gaat met grote veranderingen en daarvoor moet je sterk staan. “De wensen van de markt verschuiven van zelfstandige deelprojecten naar steeds grotere projecten en lange termijn ontzorgen. En TBK ontwikkelt mee. Groter. Mooier. Idealer. Menselijker. We verkorten de connectie met andere disciplines om meer te kunnen bieden”, valt daarover te lezen op de website.
De samenwerking heeft ertoe geleid dat TBK nu meerdere specialisaties kan aanbieden die zich opsplitsten in de 4 entiteiten: TBK Klimaat, TBK Loodgieters, TBK Service en TBK Elektra. Momenteel werken er bij TBK rond 65 man en het bedrijf blijft groeien. Opvallend: de medewerkers worden hier 'members' genoemd, denkend aan het uitgangspunt dat het werk samen en als één team wordt gepresteerd.

Amsterdam-Utrecht-Rotterdam

TBK verricht onder andere werkzaamheden voor woningbouwverenigingen, VvE-beheerders, zorginstellingen, scholengroepen, institutionele beleggers, overheidsinstanties, hotels en horeca. Daarbij is het oog gericht op het gebied Amsterdam-Utrecht-Rotterdam. “In dit gebied gaat de komende jaren veel gebeuren op de vakgebieden waar wij ons op richten bij zowel nieuwbouw als verbouw. Met name op de gebieden verduurzaming, klimaatbeheersing en de gevolgen van de klimaatverandering staat de komende jaren het nodige te gebeuren en wij zijn klaar voor de toekomst”, legt projectleider Jan Rietveld uit.

Nieuwe standaard

Op de website wordt hemelwaterafvoer zelfs als apart specialisme genoemd. Danny van der Meer, die sinds oktober vorig jaar aan boord is, zegt hierover: “Hierbij zie je dat Geberit Pluvia zich momenteel ontwikkelt tot de nieuwe standaard. Bij voorkeur ontwerpen wij een nieuw systeem binnen BIM waarvoor we een lijn hebben lopen met Geberit. Berekeningen doen we zelf, maar laten we altijd controleren door Geberit.”

Vaste partner

Schiphol ligt om de hoek en hier is TBK vaste partner voor onderhoud en service aan diverse W-installaties. “We zijn er voor alle waterleidingzaken, lekkages, druppelende kranen, dat soort werk. Daaruit vloeit voort dat we nu ook steeds vaker worden gevraagd voor de koeling van met name technische ruimtes. Het werk op Schiphol heeft als gevolg van corona twee mindere jaren gekend, maar de werkzaamheden zijn weer in volle gang!”

Spaarne Gasthuis

In de orderportefeuille zitten momenteel meerdere aansprekende klussen, waarvan de zojuist afgeronde renovatie van de centrale sterilisatieruimte van Spaarne Gasthuis in Hoofddorp er één is. In deze sterilisatieruimte worden niet alleen alle medische en andere instrumenten voor het ziekenhuis in Hoofddorp gesteriliseerd, maar ook voor de locaties Haarlem-Zuid en Haarlem-Noord van het Spaarne Gasthuis. Voor TBK is Spaarne Gasthuis geen nieuwe opdrachtgever. “Heijmans is de hoofdaannemer van dit project en daarmee onderhouden wij een zeer goede relatie, met als gevolg dat wij gevraagd zijn om dit werk uit te voeren. Wij voeren hier de W-werkzaamheden uit voor de aan- en afvoer van het gewone water alsook voor onthard en osmosewater. Voor dit zogenoemde warme bedrijfswater hebben we Geberit Mapress rvs geïnstalleerd.”

Geberit FlowFit

Bij de leidingen voor het koude bedrijfswater is gekozen voor het Geberit FlowFit leidingsysteem. Van der Meer: “Geberit FlowFit voldoet aan de eisen die het ziekenhuis stelt aan de leidingen en er zijn meerdere redenen waarom we daarvoor hebben gekozen. De monteurs kunnen het werk aan met twee persbekken wat heel veel wisselen scheelt, met FlowFit kom je in hoekjes en gaatjes waar je normaal amper of niet bij komt en de leidingen voldoen aan de eisen van rvs, maar zijn toch voordeliger.”

Eerste kennismaking

Voor TBK was het de eerste kennismaking met FlowFit. Van der Meer licht toe: “We waren op zoek naar een alternatief voor rvs, liefst een kunststof leidingsysteem, waarbij we ook makkelijk overgangen kunnen maken van rvs naar kunststof en andersom. We kwamen daarvoor terecht bij Geberit en de samenwerking verliep heel goed. En onze installateurs werken er graag mee. Het installatiegemak en het feit dat je niet voor elke leiding met een andere diameter een andere perstang nodig hebt, scheelt heel veel kostbare tijd.”

Geen prefab

Los van de waterleidingen ligt in het plafond boven de sterilisatieruimte een grote verzameling aan leidingen en kanalen voor de vele installaties, waarbij Heijmans de ontwerptekeningen heeft geleverd. Het was al snel helder dat prefab er niet in zat door de beperkt beschikbare ruimte en toleranties boven de plafonds. Van der Meer: “Dit project bevatte voornamelijk maatwerk. We hadden wel de beschikking over een ruimte waar we konden voorwerken. Als we ter plekke zagen dat we verschillende stukken aan elkaar konden maken voordat de feitelijke installatie gebeurde, dan deden we dat. En dat deden we voor zowel de waterleidingen als voor de riolering, waarvoor we voor een deel Geberit PE hebben gebruikt. Het is dus geen massa-prefab, maar maatwerk-prefab, zeg maar.” Overigens, ook de inbouwreservoirs en het sanitair komen uit de keuken van Geberit.

Flexibiliteit collega's

Technisch gezien waren er niet veel echte uitdagingen, gezien de ervaring van TBK. De uitdagingen zaten meer in de strakke planning. Van der Meer: “Een deel van de sterilisatieafdeling bevindt zich bijvoorbeeld boven een apotheek en wij konden daar pas aan het werk als de apotheek gesloten was. Dat is doorgaans rond 9 uur ’s avonds en daarop moesten we constant sturen. Het was af en toe een hele puzzel, maar het is ons gelukt. Mede dankzij de flexibiliteit van onze collega’s wat betreft de werktijden.”
De renovatie van het ziekenhuis verloopt in fasen en TBK hoopt bij de volgende fases ook aan boord te zijn. “Wij hebben een goede samenwerking ondervonden met de mensen van Heijmans en het Spaarne Gasthuis en hopen dat wij deze relatie kunnen voortzetten bij eventuele volgende projecten.”

fotogalerij