Groninger Forum, Groningen

Projectomschrijving

Groninger Forum

Het spectaculaire Groninger Forum, het nieuwe cultuurcentrum voor onze noordelijkste provincie, is een nieuwe landmark voor de stad Groningen. Het unieke ontwerp neemt met zich mee dat bijna geen muur recht staat. Vaak betekent dat dat installatiewerk extra complex is, maar door gebruik te maken van slimme logistiek, uitgekiende prefab en ontwerpen in BIM, kon bouwer BAM de sanitaire ruimtes in sneltreinvaart afbouwen.

Nauwkeurig en snel
Het gebouw wordt wel omschreven als een ‘piramide met een sleutelgat’: tien verdiepingen, taps toelopend, met in het midden een sleutelvormig gat. “Iedere kant van het gebouw is een verrassing”, zo oordeelde de jury over het winnende ontwerp van NL Architects.

Verrassingen zijn mooi voor een bezoeker, maar als bouwer/installateur wil je die juist zoveel mogelijk voorkomen, zegt Henk Broekmans, uitvoeringsmanager BAM Bouw en Techniek. Dat is bij de sanitaire ruimtes gelukt door te werken met prefab Huter-elementen van Geberit. “Het werk gaat nauwkeuriger – tot op de millimeter precies -, veel sneller en de kwaliteit ligt hoger.”

Dat komt doordat de elementen eerst in BIM werden uitgewerkt en direct vanuit het model werden besteld. Die bestelling werd vervolgens in de Geberit-fabriek in Oostenrijk uitgewerkt. Vanuit de hub aan de rand van de stad worden de elementen verzameld en just-in-time op de bouwplaats afgeleverd. Broekmans: “Niet één verdieping in het Groninger Forum is gelijk. Maar dat is geen probleem; de elementen worden genummerd en op de betreffende verdieping afgeleverd. ”

Slim gemonteerd
Urinoirs, toiletpotten, wastafels en elektrische wastafelkranen inclusief trafo: het is allemaal al gemonteerd in het Huter-profiel. “Het is fijn dat de profielen verstevigd zijn en je geen achterhout meer nodig hebt. Dat geeft rust, omdat hout vaak de neiging heeft om wat te werken. Je loopt dan het risico dat bijvoorbeeld het tegelwerk los gaat laten.”

Bezoekers aan het toilet zullen straks niet het verschil tussen een conventionele voorzetwand en een Huter-element kunnen zien. Maar het is wel mogelijk dat ze het horen. “Huter-elementen lopen tot aan het plafond. Gangbare metal-stud elementen zijn een meter hoog. De voorzetwand daarboven is van hout. Die constructie werkt als een klankkast. De Huterelementen lopen van vloer tot plafond en daardoor heb je minder last van dat geluidseffect.”