Het Iconische Dak, Utrecht

Projectomschrijving

Het Iconische Dak

Geberit Pluvia houdt bezoekers nieuw stadshart Utrecht droog
Boven het nieuwe Stationsplein van Utrecht is hard gewerkt aan Het Iconische Dak. Linthorst Techniek uit Apeldoorn draagt zorg voor de hemelwaterafvoer van het dak en koos voor Geberit Pluvia, zo legt projectleider Peter Platzer uit. Het stadshart van Utrecht wordt momenteel ingrijpend herontwikkeld. Het is de bedoeling dat winkelcentrum Hoog Catharijne en Utrecht Centraal, die nu nog een twee-eenheid vormen, worden gescheiden. Maar helemaal los van elkaar komen ze ook weer niet; daarvoor liggen ze nu eenmaal te dicht bij elkaar.

Bijzonder plein
Tussen station en winkelcentrum komt daarom een groot plein als verbindende schakel en dat wordt een bijzonder plein. Allereerst is de bestrating het dak van de grootste fietsenstalling van Europa, met uiteindelijk plek voor 12.500 fietsen. En ten tweede is er Het Iconische Dak dat is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. In de fietsenstalling komt naast plek voor 12.500 fietsen ook een aantal servicepunten met toiletten en stromend water. Ook deze heeft Linthorst Techniek aangelegd. Gekozen is voor Geberit inbouwreservoirs en Geberit Mapress voor de aan- en afvoerleidingen.

Grote witte honingraat
En iconisch wordt het. Het dak met een oppervlakte van liefst 5.000 vierkante meter is een grote witte honingraat met 49 ronde gaten die uiteindelijk worden gevuld met luchtkussens. En hoog is het dak ook, want het rust op zeven zuilen van in totaal dertig meter lengte, waarvan zeven meter onder de grond zit. Het dak, dat in feite het dak is van de grootste fietsenstalling van Europa, wordt door de ontwerpers Ector Hoogstad Architecten Het Iconische Dak genoemd.

Precisiewerk
En dan was er nog de uitdaging van het materiaal. “We moesten er rekening mee houden dat PE, het materiaal van de afvoerleidingen, uitzet en krimpt”. Om dat op te vangen zijn speciale expansiemoffen geïnstalleerd.” Platzer zegt dat het werk vooral precisiewerk is. “En voor zover ik weet is deze oplossing uniek in Nederland.”