Jachtwerf Royal Huisman

Projectomschrijving

Royal Huisman

Schip, jacht of motorboot – één ding hebben ze gemeen: ze moeten bestand zijn tegen de elementen en daarom moeten de materialen robuust en corrosiebestendig zijn. Met de leidingsystemen Mepla, Mapress CuNiFe en Mapress roestvast staal is dat gegarandeerd.

De zon schijnt, de wind is constant en de zee is rustig – perfecte omstandigheden voor een heerlijke zeiltocht. Bijna majesteitelijk glijden de zeiljachten over het water. Maar dat kan zomaar omslaan in avontuur, want de zee kan ook ruw en onberekenbaar zijn. Bij storm, golven en striemende regen komen mens en machine al snel aan hun grenzen. Daarom is het extra belangrijk dat je in zulke situaties kunt vertrouwen op het materiaal.

Beslissende materiaalkeuzen
Niet alleen om die reden moeten (zeil)schepen robuust en duurzaam gebouwd zijn. Het zoute water werkt onophoudelijk in op het schip. Daardoor ontstaat corrosie en moet er voortdurend en intensief onderhoud worden gepleegd. Zelfs de leidingen in het schip zijn niet uitgezonderd van het corrosierisico. Het is dus van groot belang dat ze van het juiste materiaal zijn gemaakt. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat in de scheepsbouw alleen leidingen toegepast mogen worden die de juiste goedkeuring hebben. Dat kan echter van land tot land verschillen.

Jarenlange samenwerking
Bij scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove weten ze daar alles van. Huisman is opgericht in 1884 en maakt luxejachten die tot ver buiten Nederland bekend zijn. Bij de bouw van de jachten wordt altijd gekozen voor de hoogste kwaliteit. Ook bij de leidingsystemen. Voor de leidingen hechten de jachtbouwers vooral aan corrosie bestendig materiaal dat lang meegaat. Sinds 1993 gebruiken ze Geberit Mepla voor de drinkwatersystemen. Al net zo lang werken ze samen met Geberit Nederland en het Geberit competentiecentrum voor de industrie (CCI). “Wij waren de eerste jachtwerf in Nederland die koos voor Geberit Mepla als standaardoplossing voor de drinkwaterleidingen op onze jachten”, vertelt Richard Daenen, lead engineer bij Royal Huisman. Doorslaggevend bij deze beslissing waren de goede beschikbaarheid van leidingen en fittingen en de hoogwaardige service door de verkoopafdeling van Geberit Nederland en CCI. Spijt hebben ze nooit gehad van deze keuze: “Zo lang wij met dit systeem werken, hebben we nog nooit een lekkage meegemaakt.” Net als veel andere bedrijven in deze sector gebruikt Royal Huisman het leidingsysteem Geberit Mapress. “De leidingen zijn gemaakt van een koper-nikkelijzerlegering (CuNiFe). Daardoor zijn ze zeer sterk en corrosiebestendig”, legt keyaccountmanager Frank Tieland van het CCI uit. “Dat maakt ze zeer geschikt voor de omstandigheden op volle zee.”

Lichtgewicht leiding
Iets meer dan drie jaar hebben de scheepsbouwers van Royal Huisman aan hun grootste project tot nu toe gewerkt: het trotse driemaster-zeiljacht van 81 meter. Het jacht bestaat hoofdzakelijk uit aluminium, waardoor het ondanks de afmetingen toch licht en wendbaar is. Gewicht speelt een cruciale rol bij jachten. “Als je het hele jacht bekijkt, zijn de leidingen natuurlijk slechts een klein deel van het geheel”, zegt Richard Daenen. “Maar iedere gewichtsbesparing die je kunt realiseren, is van belang. Als het leidingsysteem daar ook zijn steentje aan bijdraagt, is dat fantastisch – en dat is wat Mepla doet. Het is veel lichter dan metalen leidingen.” Hoewel de drinkwaterleidingen van het jacht vooral bestaan uit Mepla-leidingen, zijn de leidingen voor lenswater, brandstof en koelwater van Mapress CuNiFe. De sprinklerleidingen zijn op hun beurt van Mapress roestvast staal. De keuze voor de verschillende materialen is dan ook niet alleen gebaseerd op het gewicht. Vanwege de stoffen die door de leidingen van het jacht stromen, moeten het materiaal en de afdichtringen aan extra eisen voldoen. In vergelijking met Mepla hebben de Mapress-leidingen meer goedkeuringen voor technische toepassingsgebieden.

Praktich persgereedschap
Bij het inbouwen van de leidingen in oktober 2019 werden nog meer voordelen zichtbaar: “In een jacht zitten enkele plekken waar je heel moeilijk bij kunt. Met het handige persgereedschap van Geberit wordt het werk een stuk makkelijker”, legt Richard Daenen uit. Wat ook erg helpt, is dat de persgereedschappen zijn voorzien van led-verlichting. De persluchttest, die aan het eind van het installatieproces wordt uitgevoerd, geeft uiteindelijk aan of alle fittingen correct zijn geperst en of het systeem dicht is. In het voorjaar van 2020 is het jacht voltooid en overgedragen aan de trotse eigenaar.