Project TOWNHOUSE, door Judith van Mourik

Projectomschrijving

Project TOWNHOUSE, in het centrum van Rotterdam, betreft een oud pand daterend rond 1920, waarvan alleen 4 muren en het dak de basis vormden voor Judith’s nieuwe uitdaging. Door haar voorliefde voor hospitality en haar - met prijzen bekroonde - hotelprojecten was de keuze voor het verweven van het hotelgevoel in het woonhuisontwerp onbetwist.

Aan het bestaande pand is 50 m² toegevoegd. “Zelfs dan is het huis geen villa qua m², maar alles zit erin. Omdat ik de volledige vrijheid heb, ben ik in de gelegenheid de vierkante meters super efficiënt in te delen en nauwkeurig vorm te geven.”

De begane grond is ontworpen vanuit het open plan principe. De lounge en de keuken met eetgelegenheid lopen naadloos in elkaar over. Een maatwerk coffeebar biedt een subtiele scheiding. De keuken is een professionele horecakeuken, wat het restaurantgevoel van een hotel typeert. Judith: “Belangrijk in het project is dat het huiselijk aanvoelt.” Door oude en nieuwe materialen te combineren, een verrassend kleurontwerp te maken, ambachtelijke technieken toe te passen en de liefde voor details erin te verwerken, heeft TOWNHOUSE de gewenste huiselijke sfeer gekregen. De combinatie tussen oude en nieuwe materialen, kleurgebruik in het ontwerp en oog voor detail is groots terug te zien in het kleinste kamertje van het woonhuis: het gastentoilet.

“In het toilet heb ik gekozen voor hoogwaardige materiaal. Zo ligt er roze marmer op de vloer - wat prachtig staat in combinatie met de warm witte wanden - en de closetrolhouder heeft dezelfde verrassende groene kleur gekregen als de fonteinkraan. Naast deze fijne detaillering is de echte eyecatcher in deze ruimte het toilet, in combinatie met de custom made bedieningsplaat. De Geberit bedieningsplaat Sigma70 is naar eigen ontwerp vormgegeven. “Het ontwerp is geïnspireerd door mijn lievelingsdesigners van Fornasetti. Ik heb een afbeelding gebruikt van een knipoog en een vlieg. De bedieningsplaat is zo letterlijk en figuurlijk een knipoog. Daar hou ik van!” aldus Van Mourik.

Judith: “Het meest fantastische is de AquaClean douchewc in deze ruimte. Het principe van het reinigen met water op het toilet ken ik vanuit Azië. De laatste jaren zie je ze in Nederland ook in grote luxe woonhuizen en hotels standaard toegepast worden. Je kan er niet meer omheen en bij het ontwerpen van een hotelconcept kan je niet meer zonder. “Nu ik het voor een langere tijd zelf dagelijks ervaren heb, kan ik zeggen dat de douchefunctie een echte toegevoegde waarde heeft. Het is fris, hygiënisch en het geeft je een echte wellness ervaring, wat je ook graag wilt voelen in een hospitality omgeving.”
De AquaClean Mera Comfort, welke Judith toegepast heeft in haar gastentoilet is naast de douchefunctie ook uitgerust met een ladydouche, een warmeluchtföhn, een verwarmde zitting en een wc deksel dat automatisch opent en sluit door een detectiesensor. “Een prachtig detail is de verlichting onder het closet. Deze gaat ook aan door de detectiesensor en zorgt telkens voor een andere sfeer in de ruimte. Je kunt deze namelijk in kleur veranderen. Zulke details maken me blij,” aldus Judith. Een ander element, dat mij, mijn gezin en gasten erg blij maakt, is onzichtbaar maar absoluut een meerwaarde: de geurzuivering. Deze functie gaat automatisch aan bij gebruik van het toilet en zorgt ervoor dat vieze geurtjes niet in de ruimte komen. Deze worden gelijk weggezogen. Een uitkomst en ook zeker in een open ruimte ontwerp onmisbaar!”

In onze volgende nieuwsbrief vertellen wij u hoe het open plan concept toegepast is op de eerste verdieping van project TOWNHOUSE en licht Judith toe hoe de keuze voor sanitair daar een rol in gespeeld heeft. Interesse? Meld u hier aan voor de architecten nieuwsbrief

Lees vorig artikel over project Townhouse  (, 109 KB )