Wat als badkamermeubels nat worden

Vocht in de badkamer kan een probleem zijn voor meubels. De waterdruppels van de wastafel, toilet, douche of bad verspreiden zich in de badkamer en resulteren in een hoge luchtvochtigheid, die het meubilair kan beschadigen als het niet geschikt is voor de badkameromstandigheden. En het ventileren van de badkamer alleen is niet voldoende.

Als de vochtigheid het hout bereikt, kunnen de aangetaste plekken gaan zwellen en in het ergste geval, ook van vorm veranderen. Lades en kastdeuren sluiten dan misschien niet meer goed. Maar u kunt allerlei problemen in de badkamer voorkomen door de juiste meubels te kiezen.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een badkamermeubel?

Bij het kiezen van meubels voor de badkamer zijn er twee relevante factoren: het materiaal waarvan het meubel is gemaakt en het oppervlak van het badkamermeubel.

Het materiaal

Hout is het meest gebruikte materiaal voor badkamermeubels. En het is er in verschillende vormen: multiplex, spaanplaat, MDF-platen of massief hout. Hout reageert, afhankelijk van de samenstelling, anders op vocht in de lucht en varieert dus qua geschiktheid voor badkamermeubels.

  • Multiplex is waarschijnlijk de beste keuze. Het verandert veel minder van vorm dan massief hout, omdat het kruiselings verlijmd is. Zwelling door vochtigheid is lang niet zo’n probleem bij ander hout. Het materiaal is zeer goed bestand tegen buigen en gemakkelijk in elkaar te schroeven; met andere woorden, het is een functionele, goede keuze voor badkamermeubels.
  • MDF-platen bestaan uit afgebroken houtvezels die met lijm worden gemengd en geperst. Het oppervlak is mooi glad waardoor het goed te gebruiken is voor folies en vernissen. Ze zijn echter veel zwaarder dan spaanplaat en ook duurder. Ze zijn behoorlijk waterafstotend en dus perfect voor gebruik in badkamermeubels. Schimmel of zwelling is geen probleem met goede folie of lak.
  • Spaanplaat in zijn ruwe vorm is niet geschikt voor badkamers omdat het onomkeerbaar zwelt bij blootstelling aan vocht. Dit kan echter worden vermeden met een goede oppervlakteafdichting. Een set badkamermeubels van spaanplaat is dus in principe geen slecht idee. Uiteindelijk hangt het af van de kwaliteit van de verwerking.
  • Massief hout zet snel uit bij blootstelling aan vocht. Zelfs de beste bouwmaatregelen kunnen daar niets aan veranderen. Bovendien is het relatief duur. Daarom raden wij badkamermeubels van massief hout af.

Oppervlakken

Meubel van Geberit Renova Plan

Omdat de te gebruiken houtmaterialen niet erg mooi zijn en zelfs in het ideale geval nog gevoelig zijn voor vocht in de lucht, hebben ze een coating nodig. Er zijn verschillende varianten mogelijk.

Hout met folie is het eenvoudigst en ook het goedkoopst. De kwaliteit is een bepalende factor. Goedkope folies op badkamermeubels zijn krasgevoelig en hebben de neiging om los te laten. En dan kan het vocht de meubels beschadigen. Hoogwaardige, dikke folies daarentegen, zoals Geberit gebruikt, zijn robuust en onderhoudsvriendelijk.

  • Melamine is een laminaat gemaakt van hars, decorpapier en een transparante toplaag. Het materiaal is zeer robuust – en dus een goede keuze voor de badkamer.
  • Echt houtfineer wordt als een laag hout van ongeveer een millimeter dik op spaan- of MDF-platen gelijmd. Het lijkt erg op massief houten meubels. Met fineer is het meubel goedkoper maar stabieler dan wanneer het van massief hout is gemaakt. Uiteraard moet het front van echt hout gecoat, gelakt of gebleekt worden, anders is het gevoelig voor de hoge luchtvochtigheid in de badkamer.
  • Vernis zorgt voor het populaire hoogglanseffect bij badkamermeubels. Dit is echter duur, vooral vanwege de uitgebreide procedure die wordt gebruikt: na het lakken moet het oppervlak worden geslepen en gepolijst. Hierdoor is het oppervlak krasvast en waterdicht.
  • Glas heeft het voordeel dat het volledig ongevoelig is voor vocht. Als het om badkamermeubels gaat, wordt glas meestal gecombineerd met een MDF- of spaanplaat die meestal wit, zwart of antracietgrijs is geverfd. Het glas zorgt voor het hoogglans effect en geeft het badkamermeubel extra bescherming tegen vocht.

Zet de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Producten die eenvoudig te gebruiken zijn