De ideale hoogte

Niets is zo frustrerend als een te laag gemonteerde wastafel. Constant bukken herinnert u er elke dag weer aan dat een belangrijk aspect bij het ontwerp van de badkamer werd verwaarloosd: de installatiehoogte.

Hoe hoog moeten wastafels, wc's of spiegelkasten eigenlijk worden gemonteerd? Het antwoord is zeer eenvoudig: Het hangt ervan af. Bent u groot of klein, fit of heeft u een bewegingsbeperking? Bent u ongeveer 176cm? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken omdat alle gangbare installatie hoogtes dan goed bereikbaar zijn. Wanneer u langer bent is een wastafel op 80cm hoogte te laag. Dit geldt ook voor wc’s op een hoogte van 40cm.

Zonder afwijkende instructies monteren installateurs de producten op de standaardhoogte. Als iets hoger of juist lager bevestigd moet worden, dan moet u dit vooraf aangeven bij het installatiebedrijf.

Wat zegt de norm

Iedere mens is anders en dus is ook de ideale inbouwhoogte verschillend. Als u geen afwijkende wensen heeft, plaatsen installateurs de badkamerptoducten volgens de norm.

 • Spiegel of spiegelkast
  Tussen 100 cm en 180 cm. Dit is belangrijk, want het bepaalt of goed in de spiegel kunt kijken of dat u moet bukken of juist een opstapje moet gebruiken.
 • Wastafel
  80 cm (norm); aanbeveling Geberit: 85 cm
 • Handdoekhaak
  110 cm
 • WC
  40 cm (norm); aanbeveling Geberit: 45 cm

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.