in de mediatempelDe Axel Springer nieuwbouw in Berlijn

Het media- en technologiebedrijf Axel Springer maakt een architectonisch statement in Berlijn. Het imposante nieuwe gebouw torent hoog uit in de voormalige krantenwijk van de stad. Geberit is zowel voor als achter de muur vertegenwoordigd.

IIn het hart van Berlijn springt een modern kantorencomplex in het oog: het nieuwe Axel Springer-gebouw. Het mediabedrijf publiceert titels als “Bild“ en “Welt“. Meer dan 3000 werkplekken, televisiestudio's, nieuwsruimtes en restaurants zijn verspreid over een oppervlakte van 52.000 vierkante meter. Het gebouw heeft 13 verdiepingen, waarvan twee ondergronds.

De door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen bouwkubus is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. In het 45 meter hoge atrium neemt een verbindingsbrug het verloop van de muur over. Terwijl de onderste verdiepingen zijn opgebouwd als terrassen naar het midden van het gebouw, zijn de bovenste vijf verdiepingen opgehangen aan de dakstructuur en steken ze uit in het interieur.

Leidingen en dakafvoer

In dit Berlijnse gebouw zijn Geberit producten voor en achter de muur geïnstalleerd. Andreas Frischmuth, die als projectleider verantwoordelijk was voor de gebouwentechniek, het leidingwerk en de sanitaire installaties, zegt: “Gezien de korte bouwperiode en de locatie in de binnenstad was de logistieke inspanning voor de materiaalleveringen enorm. We waren ter plaatse met tot 35 monteurs tegelijk, we moesten snel zijn en we bouwden tot vijf verdiepingen tegelijk.“

Het Geberit Mapress roestvrijstalen aanvoersysteem werd gebruikt voor de drinkwater- en verwarmingssystemen. Bovendien vertrouwden de loodgieters in het nieuwe Axel Springer gebouw op het sterk geluidsisolerende afvoersysteem Geberit Silent-db20 en deels op het voordeligere Geberit Silent-PP.

Het Geberit Pluvia afvoersysteem is geïnstalleerd op het dak. Bij regen zuigt hij tot 25 liter water per seconde van het dak per inlaat. De aansluiting en de regenpijpen zijn gemaakt van Geberit PE-buizen. Een deel van het keramiek komt ook van Geberit - met name de toiletten uit de Renova- of Renova Comfort-serie. Het Geberit Duofix installatiesysteem wordt achter de muur gebruikt.

Rimfree © wc's van Geberit Renova

Rimfree © WC van Geberit Renova (© Geberit)

Het wc-keramiek van Geberit Renova is klassiek zacht afgerond. Om moderniseringsoplossingen te bieden voor elke badkamer, zijn ze verkrijgbaar als wand- en vloervariant en met verschillende opbouwreservoirs. Met de randloze technologie Geberit Rimfree® of het duurzame en hygiënische speciale glazuur KeraTect® is het wc-keramiek bijzonder gemakkelijk te reinigen en duurzaam. De premium variant biedt ook een grotendeels verborgen hevel en een open bevestiging.

ArchitectennieuwsbriefVOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.