Culturele gebouwen kunstzinnig in scène gezetChangzhou Cultuurplein, Changzhou (CN)

Het Changzhou Culture Plaza verrijkt het culturele leven in de Chinese metropool Changzhou. Maar ook de architectonische uitwerking van dit bijzondere gebouw is een kunstwerk.

Changzhou ligt aan de oostkust van China, 180 kilometer en slechts een paar uur rijden van Shanghai. De stad heeft 5,2 miljoen inwoners en is een van de belangrijkste industriële metropolen in de Yangtze Delta-regio.

In Changzhou groeit het stadscentrum en daarmee het culturele aanbod. In 2020 is het Changzhou Culture Plaza gebouwd op een oppervlakte van 17 hectare, wat overeenkomt met meer dan 23 voetbalvelden. Het culturele centrum vormt het nieuwe centrum van de stad met het aangrenzende stadhuis en het Changzhou Grand Theatre in het noorden.

Zes wordt één

Het culturele gebouw is het resultaat van een in 2012 gelanceerde internationale prijsvraag, waarin het ontwerp van de Duitse architecten Gerkan, Marg en Partners (kortweg gmp) won. Er zijn zes identieke, vrijstaande constructies gemaakt, elk 70 x 70 meter lang en aan twee zijden uitgehold. Ze stijgen 50 meter de lucht in als paddenstoelen.

De architecten hebben de bouwmodules zo gebouwd dat ze samen een eenheid vormen. Maar vanuit elk perspectief zien hun ronde gevels er anders uit. Een rivier kronkelt in een kunstmatig kanaal door het park en tussen de gebouwen. Een trap verbindt met de winkels en het nabijgelegen metrostation in het souterrain.

In het midden van de bouwmodules is een overdekte stedelijke ruimte voor publieke evenementen gecreëerd. Maar het culturele leven speelt zich ook binnen af. Alle zes de gebouwen hebben een eigen ingang. Er is een bibliotheek, een hotel, musea en kunstgalerijen, evenals kantoren en commerciële ruimte.

Een lichtspel op de gevels

Bijzonder aan dit project is ook de gevel. De rechthoekige gebouwschil bestaat uit een natuurstenen gevel, er zijn horizontale aluminium lamellen aangebracht. Samen zorgen ze voor bescherming tegen de zon. Een glazen gevel siert de gebogen zijkanten van het gebouw. Bij daglicht creëren stenen en glazen oppervlakken een ritmisch, kleurrijk contrast.

Afvoersysteem van Geberit

De gebouwen bestaan ​​uit staalconstructies. De bovenste verdiepingen worden ook gebruikt voor tentoonstellingen. Het Geberit Pluvia drainagesysteem is geïnstalleerd op het 28.000 vierkante meter grote dak op een hoogte van 50 meter.

Feiten

Geberit Know-How

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEFVOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.