Speel het lied van het licht voor mijLUMA Cultureel Centrum, Arles (FR)

Arles, de hoofdstad van de Camargue in Zuid-Frankrijk, heeft er een nieuwe attractie bij: een toren van Frank Gehry schittert in de zon boven de stad met zijn Romeins amfitheater. Het is het herkenningspunt van het culturele centrum LUMA.

In 2010 verwierf de LUMA Foundation, opgericht door de Zwitserse kunstmecenas Maja Hoffmann, een brownfieldterrein nabij het centrum van Arles. Elf jaar later wordt op het elf hectare grote terrein het cultureel centrum LUMA Arles geopend. Het bestaat uit een ruim opgezet park met ateliers en kunstenaarsverblijf, een zaal voor grote evenementen, een opleidingscentrum, laboratoria en cafés en biedt zo een samenhangende infrastructuur voor allerlei culturele evenementen en tentoonstellingen. is de toren van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry.

Onmiskenbare handtekening van de architect

Zoals met veel gebouwen ontworpen door Frank Gehry, is het bijna onmogelijk om de structuur en interne structuur van dit gebouw op het eerste gezicht te begrijpen. Een 56 meter hoge toren rijst op uit een drie verdiepingen tellend, trommelvormig glazen gebouw en loopt taps toe naar boven. Op 10 verdiepingen bevat de toren verschillende tentoonstellings- en evenementenruimten, een cafetaria en de kantoren en archieven van de LUMA-administratie.

Een fotoonderwerp voor elk moment van de dag

De gevel van de toren bestaat uit 53 dozen met spiegelvensters en bijna 11.000 speciaal gecoate aluminium panelen. Van een afstand zien ze eruit als gloeiend schaalpantser. Afhankelijk van het tijdstip van de dag reflecteren ze het licht in heel verschillende sferen. Frank Gehry brengt een werkelijk uniek spektakel met het beroemde licht van Zuid-Frankrijk.

Fascinerende innerlijke werking

Binnen in de lichtovergoten toren kan het oog ook genieten van een schat aan zorgvuldig geselecteerde materialen en spannende perspectieven. Een imposante trap met meerdere wikkelingen verbindt de verdiepingen. Als je wilt, kun je op de weg naar beneden een glijbaan gebruiken. Grote esthetiek werd ook gewaardeerd in de bouwtechnologie. De circa 80 toiletten in het cultureel centrum worden doorgespoeld met Geberit inbouwspoeltechniek. Zowel de elegante Sigma50 platen van geborsteld chroomstaal als de contactloze Sigma80 werden gebruikt om de spoeling te activeren.

Feiten

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEFVOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.