Levende innovatieMelbourne Connect, Melbourne (AU)

Ideeën die de wereld bewegen hebben de juiste ruimte nodig. Melbourne Connect biedt het aan. Het gebouwencomplex in de Australische metropool Melbourne combineert digitale technologieën en ecologische knowhow. Geberit is ook aan boord.

Kan een gebouw bijdragen tot het vinden van oplossingen voor mondiale problemen? Melbourne Connect wil. Het gebouwencomplex mag alleen ruimte bieden. Maar de open architectuur, die voor iedereen toegankelijk is, schept een omgeving voor kennisoverdracht en samenwerking.

Dit centrum voor onderzoek naar technologieën van de toekomst en voor de overdracht van knowhow tussen wetenschap en bedrijfsleven ligt midden in het Innovation District van Melbourne en is sinds april 2021 voor iedereen toegankelijk. Het is inderdaad een plek voor iedereen: want Melbourne Connect is veel meer dan een onderzoekscentrum. Het is ook een ontmoetingsplaats, een co-working space, een hoofdkwartier voor starters, een kleuterschool voor 90 kinderen en een studentenresidentie met 376 appartementen.

duurzaamheid in de praktijk

Melbourne Connect, de innovatieve hub voor kennisoverdracht (© Peter Casamento, Marc Williams)

Het spreekt vanzelf dat dit moderne gebouw wil bijdragen aan de oplossing van de problemen van de moderne samenleving: vermindering van de CO2-concentratie in de atmosfeer, zuinig omgaan met water, behoud van natuurlijke hulpbronnen. Voor zijn duurzame concept kreeg Melbourne Connect zes “Green Stars“ van de Australian Green Building Council. Bovendien kreeg het gebouwencomplex 5 van de 6 sterren voor zijn energie-efficiëntie en 4,5 sterren voor zijn waterbesparende prestaties van het Australische overheidsinitiatief NABERS.

Wat is er speciaal aan de Melbourne Connect? Een speciaal ontwikkeld ontwerp van de gevels optimaliseert de zonnestraling en het gebruik van daglicht. Sensoren meten de klimaatparameters in het gebouw en regelen zo de energievraag. De op gegevens gebaseerde regeling alleen al vermindert het energieverbruik met 33 procent. Overigens wordt de energie geothermisch en via zonnesystemen opgewekt.

natuurlijk met geberit

Melbourne Connect, de innovatieve hub voor kennisoverdracht (© Peter Casamento, Marc Williams)

Omdat regenwater wordt gebruikt, wordt drinkwater bespaard - met maar liefst 20 procent. Een bewust gebruik van water is bijzonder belangrijk in Australië, waar klimaatextremen steeds vaker voorkomen. Regenwater wordt ook beschouwd als een waardevolle waterbron in de Melbourne Connect.

De expertise van Geberit speelt een rol op het gebied van afwatering. In twee van de drie torens van Melbourne Connect wordt het water afgevoerd met behulp van de innovatieve Supertube-afvalwatertechnologie en het PE-afvalwaterleidingsysteem van Geberit. Deze Geberit-producten besparen ruimte, materialen en grondstoffen en leveren zo hun eigen bijdrage aan de bescherming van het milieu.

feiten

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEFVOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.