Het huis dat CO² opslaat Openly Valley, Widnau (CH)

Nieuwe standaarden zetten in de bouwsector – dat is precies wat de Zwitserse ondernemer Andy Keel zich ten doel heeft gesteld. Met een zelfontwikkeld bouwsysteem streeft hij ernaar niet alleen klimaatneutraal te bouwen, maar gebouwen ook als CO²-opslagplaatsen te gebruiken.

Gebouwen gebruiken om CO² op te slaan – en vandaag al de klimaatdoelen van Parijs voor 2050 bereiken. Gedreven door de wens om een betere toekomst voor zijn drie kinderen te creëren, heeft Andy Keel met Openly een bouwsysteem ontwikkeld dat deze ambitieuze doelstelling moet waarmaken.

Flexibel en levensbestendig 

In het grootste hennephuis van Europa zijn in het interieur hennepstenen toegepast. (© Openly / Jens Ellensohn)

Het appartementsgebouw in Widnau met 19 wooneenheden is het eerste in Europa dat dit innovatieve systeem volledig toepast. Het werd volledig CO²-neutraal gebouwd – dankzij biogene koolstofopslag. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van materialen die tijdens hun groei bijzonder veel CO² uit de atmosfeer opnemen, zoals bepaalde hout- of plantensoorten. De hoeveelheid opgeslagen CO² wordt nauwkeurig berekend en gecertificeerd. In Widnau is het gebouw opgetrokken als houtskeletbouw, die naast CO²-opslag ook een opmerkelijke flexibiliteit en levensduur biedt.

De constructie kan worden uitgebreid en aangepast zodat de woonruimte kan meegroeien met toekomstige behoeften. Dit verlengt de levensduur van het gebouw – een cruciale factor bij het vermijden van CO²-uitstoot. Daarnaast zijn de bouwelementen geschroefd of gestoken, zodat ze eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.

Grootste hennephuis van Europa 

Bij de binnenafwerking wordt gebruikgemaakt van hout uit regionale en gecertificeerde bosbouw. (© Openly / Jens Ellensohn)

Een ander kenmerk van dit gebouw is het gebruik van natuurlijke materialen zoals leem en hennep. Hennep, een snel hernieuwbare grondstof, wordt onder andere toegepast als isolatiemateriaal in de vorm van een speciaal ontwikkelde hennepbeton genaamd “Cancret“, die netto 100 kilogram CO² per kubieke meter kan opslaan. Het gebouw wordt dan ook beschouwd als het grootste hennephuis van Europa.

Onafhankelijk getoetste milieuproductverklaringen 

De badkamers zijn uitgerust met toiletten en wastafels van Geberit. (© Openly / Jens Ellensohn)

Ook bij het interieur lag de focus van de bouwheer op kwaliteit en duurzaamheid. De badkamers zijn uitgerust met keramiek van Geberit. Andreas Wäger, hoofd technische ondersteuning bij de Zwitserse verkoopmaatschappij van Geberit, legt uit:
“Onze keramische producten beschikken over onafhankelijk geverifieerde milieuproductverklaringen (EPD’s), die de ecologische voetafdruk aantonen.“
Dit helpt onder andere bij het berekenen van de CO²-balans van gebouwen.

Feiten 

Geberit Know-how

Toegepaste producten van Geberit

  • WC's en iCon wastafels
  • Bedieningsplaat Sigma20 Round
  • Afvoersysteem Silent-db20
  • Aanvoersysteem Geberit FlowFit en PushFit
  • Geluidsisolatielement SilentPanel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Architecten en architectuurliefhebbers

Beeldcollage met referentieprojecten (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden gebruikt in allerlei soorten gebouwen over de hele wereld. Een selectie van de meest interessante projecten vindt u op deze pagina.

De architectennieuwsbrief behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt “eView“ interviews met architecten, bouwexperts en ontwerpers en meer achtergrondinformatie.