Brede School Hippolytushoef

Zelf Geberit Pluvia berekenen in BIM Scheelt tijd

In Hippolytushoef wordt gewerkt aan een nieuw schoolgebouw. Voor al het sanitaire installatiewerk tekent Loodgietersbedrijf L.F. Stam en Zn B.V. uit Warmenhuizen, waaronder het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem. BIM-modelleur en mede-eigenaar Sjon Stam heeft zelf de berekeningen gemaakt.

Het Noord-Hollandse plaatsje met de prachtige naam Hippolytushoef krijgt er een mooie nieuwe zogenoemde brede school bij. Want ga maar na: ‘Een baken in het dorp, dat moet de Brede School Hippolytushoef (Surplus, Sarkon en kinderopvang Hollands Kroon) volgens het team gaan worden, met een natuurlijke uitstraling, waar kinderen zich in alle vrijheid kunnen ontwikkelen’, staat op de speciale website, waarop ook mooi beeldmateriaal is te zien.

Visitekaartje

Voor alle betrokken bedrijven is dit een visitekaartje, zoveel wordt meteen duidelijk. Eén van de betrokkenen is Loodgietersbedrijf L.F. Stam en Zn B.V. uit Warmenhuizen, die hier zorgdraagt voor alle S-installatiewerk inclusief het hemelwaterafvoersysteem, waarbij is gekozen voor het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem.

Solide familiebedrijf

Daarover zo meer. Eerst maar eens het solide familiebedrijf voorstellen. Dit is in 1978 opgericht door L. Stam en sinds 2004 in handen van zijn zoons Sjon en Rob, terwijl ook hun zus Judith hier werkt. Er werken negen installateurs die hun werkzaamheden vooral uitvoeren in Noord-Holland. Specialiteiten van het huis zijn de aloude ambachten leidekken en zink,- lood- en koperwerk. “Er zijn inderdaad niet veel installatiebedrijven meer die dat doen, maar wij halen er veel voldoening uit”, zegt Sjon Stam. Op een van de projecten die op de website voorbij komen, staan onder andere prachtige beelden van vakwerk op het dak van het Rijksmuseum.

Vijf jaar BIM

Je zou bijna denken dat ze hier niet zijn meegegaan in de tijd, maar niets is minder waar. Eerder integendeel, want bijvoorbeeld Bouw Informatie Modelleren (BIM) wordt hier al vijf jaar lang beheerst. Daarbij is gekozen voor BIM-tekensoftware Adomi van Arkey Systems. BIM-ontwerper is Sjon Stam zelf, die destijds steeds vaker merkte dat het belangrijk is om ‘te kunnen BIMmen’. “Vooral in nieuwbouw utiliteit verlangen steeds meer opdrachtgevers dat je kunt ontwerpen in BIM en om die reden heb ik een cursus gevolgd. Nee, dat was niet moeilijk. Wij tekenden al in autocad en als je snapt hoe dat werkt, dan is de cursus goed te volgen”, zegt Sjon.

Rond 70 procent

De investering in de BIM-software betaalt zich nu haast dagelijks uit, want Stam vertelt dat zeker rond 70 procent van het werk momenteel via BIM gaat. “En bij ons gaat dat waarschijnlijk niet snel meer worden, want voor zink- en leiwerk heb je dat niet nodig. Wij doen zelf ook geen klimaattechniek en we werken voor een belangrijk deel voor kleine aannemers die zelf ook geen BIM hebben, dus wat betreft het aandeel in het werk verwacht ik geen grote groei.”

Uitdaging

Maar voor de klus aan de brede school in Hippolytushoef was BIM onontbeerlijk. Stam werkt veel voor Klaver Klimaattechniek in Obdam en via dit bedrijf kwam vorig jaar de aanvraag om mee te dingen naar deze opdracht. En die ging naar Stam. Over de belangrijkste uitdaging van het werk vertelt Stam: “We legden als eerste alle BIM-tekeningen op elkaar voor clashcontroles en toen bleek meteen dat er boven de verlaagde plafonds heel weinig ruimte is om de ventilatiekanalen, en die zijn in scholen tegenwoordig heel belangrijk, en leidingen aan te brengen. Het is dus de kunst om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Overigens geldt dat niet alleen hier, maar bij alle nieuwbouw.”

Voorlopig ontwerp

In de calculatiefase was er ook een voorontwerp van het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem, gemaakt door Geberit, maar al snel bleek dat dit ontwerp niet zou passen vanwege de beperkte ruimte. Er moest opnieuw worden ontworpen en dat bleek een kolfje naar de hand van Sjon Stam zelf. Met behulp van de Geberit Pluvia koppeling in Adomi heeft hij namelijk zelf de nieuwe berekeningen gemaakt, die hij ter controle aan Geberit heeft voorgelegd. Stam: “Wij beschikken over de software van Geberit om dit zelf te kunnen uitrekenen omdat dit veel tijdwinst oplevert. Wij hebben wel vaker werk waarbij we later merken dat we moeten bijsturen en dan is het altijd handig als je dat zelf kunt. Dat scheelt gewoon een paar stappen en ik hoef tegenwoordig niemand uit te leggen dat tijdwinst belangrijk is. Het scheelt mij tijd en het scheelt Geberit tijd, dus wat wil je nog meer. Of het moeilijk is om een nieuwe berekening te maken? Nee hoor. Dat werkt binnen de software hetzelfde als met riolering en leidingwerk.”

Snel reageren

Voor Geberit was het vervolgens alleen nog een kwestie van checken of het klopte. Accountmanager BIM Piet Fiege van Geberit vertelt daarover: “We hebben net zoals bij andere installateurs die deze software van ons hebben, in twee sessies aan Sjon uitgelegd hoe het werkt en dan is het bij de eerste de beste keer dat hij er gebruik van maakt bijzonder fijn dat de berekeningen op enkele minuscule aanbevelingen na klopten.” Stam merkte daarbij ook dat Geberit snel reageerde. “Vaak had ik op dezelfde dag al een reactie.” Fiege: “Het is hierbij wel belangrijk dat je kennis van zaken hebt. Iemand die niet thuis is in installatietechniek kan dit echt niet na twee informatiesessies.”
Hij vult aan: “Deze werkwijze geeft alles bij elkaar goed aan dat het echt toegevoegde waarde heeft wanneer je als ontwerper dergelijke berekeningen direct in je eigen vertrouwde ontwerpomgeving kunt maken. In de voorbereiding kun je prima volstaan met het eerste ontwerp van ons. Maar als het daarna aankomt op de uitvoering dan is het echt een groot voordeel dat je zelf het ontwerp kunt aanpassen én direct kunt doorrekenen. En als het ontwerp volledig op z’n kop gaat, wordt dat voordeel alleen nog maar groter.”

Kindcentrum Mokum

Het werk vordert inmiddels en de oplevering van de school staat voor volgend voorjaar gepland. Inmiddels is Stam alweer bezig met een volgend project: Kindcentrum Mokum in Amsterdam. En de verwachting is dat dit net zo soepel zal verlopen als de school in Hippolytushoef. “Voor zover ik nu kan zien, kan ik het ontwerp van Geberit gewoon aanhouden dus dat scheelt sowieso het nodige werk, maar uiteraard stuur ik het ook weer naar Geberit ter controle.”

fotogalerij