Keukenhof Entreegebouw, Lisse

Keukenhof Entreegebouw (© Mecanoo Architects)

Nieuw Entreegebouw Keukenhof

Keukenhof staat elk jaar voor een krachttoer, want in twee maanden tijd moet het lentepark ruim een miljoen bezoekers verwerken. Hiermee is helder dat een goede verwerking van de bezoekers een uitdaging is. In 2017 gebeurt dat in een nieuw entreegebouw dat een echte blikvanger is. Vooral het opengewerkte dak mag er zijn. Deze bestaat uit een diagonale houten constructie met brede overspanning.

Opzet gebouw is een uitdaging

Vink Installatie Groep in Roelofarendsveen kreeg de opdracht voor de sanitaire en klimaatinstallaties. Projectleider Marco Kleijhorst legt uit waar de uitdagingen lagen. “Van meet af aan was helder dat de opzet van het gebouw een paar uitdagingen opleverde. Onder andere het bijzondere dak was een hele kluif. Het gebouw heeft een terrasvormig dak met meerdere lagen, waarbij de uitdaging zat in het laten afvloeien van het regenwater. Er is gekozen voor het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem. Door de constructie van het dak leverde de afschot soms hoofdbrekens op, maar dat is keurig opgelost. Bovendien bestaat het dak uit grote ruiten die rusten op houten liggers en de opdrachtgever wilde dat de PE afvoerleidingen haaks en niet schuin door de liggers zouden worden aangebracht. Dat betekende dat de afvoerleidingen als het ware zigzaggend door de liggers heen moesten. Ook zitten er meerdere noodoverstorts in.”

Geberit hygiënespoeler

Keukenhof trekt in twee maanden tijd ruim een miljoen bezoekers, die vaak met touringcars aankomen en vertrekken. “Bij aankomst willen ze allemaal naar het toilet en als ze weggaan ook. Dat betekent een enorme piekbelasting”, zegt Kleijhorst. Maar piekbelasting of niet en tien maanden ongebruikt of niet: de waterkwaliteit moet gewaarborgd zijn en er mag geen kans zijn op legionellabesmetting. Daarom is er gekozen voor Geberit hygiënespoelers. “Die zorgen voor een veilige waterverversing in drinkwaterinstallaties. Deze hygiënespoelers worden bediend met een smartphone-app, de zogeheten Geberit SetApp, in combinatie met een sturing vanuit het GBS. Hierdoor is de waterkwaliteit te allen tijde gewaarborgd. Van Geberit zijn verder 68 inbouwreservoirs geplaatst.”

feiten

geberit know-how