Fietsenstalling station Utrecht Centraal

Utrecht heeft sinds kort een indrukwekkend record op zijn naam staan: het bezit de grootste fietsenstalling ter wereld. 12.500 fietsen passen er in de stalling bij het Centraal Station.

Nederlanders zijn fietsers. Daarom is er enorme behoefte aan stallingplaatsen, zeker bij de ‘overstappunten’ in de grote steden. Utrecht telt ruim 350.000 inwoners en iedere dag komen er heel veel mensen met de trein naar de stad om te werken of te studeren. Daarom is bij het Centraal Station een grote fietsenstalling gerealiseerd. Dit project is onderdeel van de renovatie van het station en winkelcentrum Hoog Catharijne volgens het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten.

Geordend labyrint

Wil je je fiets in de stalling zetten? Schrik dan niet: de route naar binnen en weer naar buiten kan lang zijn! De stalling bestaat uit drie verdiepingen en telt 1,2 km fietspad. Vrije plekken worden aangegeven met elektronische signalen.

Verborgen Hemelwaterafvoer

Het dak, waaronder de stalling en de bovengelegen voetgangerszone liggen, wordt gedragen door zeven robuuste pilaren. Deze pilaren hebben een doorsnede van 5 meter en versmallen naar boven toe tot 1,2 meter. Het hemelwater wordt afgevoerd via het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem en Geberit PE-leidingen die vernuftig in de pilaren zijn weggewerkt. Het regenwater verdwijnt snel en veilig via de riolering onder de fietsenstalling. Los daarvan zijn in de Utrechtse ‘fietstempel’ ook Geberit Duofix installatiesysteem en Mapress toegepast.

fotogalerij