Populaire micro-appartementen Cubus130, Frankfurt am Main (DE)

In de Cubus130 in Frankfurt vullen design en functie elkaar voorbeeldig aan, juist omdat hier weinig ruimte beschikbaar is. Met haar oplossingen voor en achter de muur draagt ​​Geberit bij aan een woongebouw dat inspeelt op stedelijke woontrends.

Minibalkons, piepkleine badkamers, kleinschalige woonkeukens: er is meer dan ooit vraag naar nieuwe woonvormen, vooral in grote steden waar ruimte schaars is en eenpersoonshuishoudens de norm zijn. Het woongebouw Cubus130 in de wijk Niederrad in Frankfurt houdt rekening met deze vraag. Sinds maart 2021 biedt de voormalige slaapzaal, oorspronkelijk gebouwd in 1971, 137 micro-appartementen.

De meeste appartementen zijn rond de 18 vierkante meter groot, sommige tussen de 27 en 30 vierkante meter. 24 appartementen voldoen aan alle bereikbaarheidseisen. Ze zijn allemaal modern, functioneel en goedkoop. Want het contract met Nassauische Heimstätte, een volkshuisvestingsmaatschappij die het gebouw kocht en verbouwde, was om betaalbare woonruimte te creëren voor een breed deel van de bevolking.

Klein, fijn en praktisch: tijdelijke huisvesting aan de Goldsteinstrasse 130 in Frankfurt am Main (DE) (© Geberit)
Geberit WC Renova Plan (© Geberit)

Zelfs maar voor een korte tijd

Het huis met de opvallende rode gevel en de kubusvormige mini-balkons biedt ook een oplossing voor een andere trend: maar voor korte tijd wonen. Dus ben je op zoek naar een comfortabele verblijfplaats om een ​​semester aan de universiteit in Frankfurt am Main te studeren, stage te lopen of een beperkt project af te ronden, dan vind je in de

Cubus130 een gemeubileerde woning.Cubus130 biedt echter veel meer dan kleine ruimtes en tijdelijke huisvesting. Het woongebouw speelt qua architectuur en gebruiksconcept in op de trend om bepaalde woonfuncties te verplaatsen naar semi-openbare ruimten. De moderne «homo mobilis» heeft geen eigen auto nodig, noch een eigen wasmachine, is het motto. Voertuigen van een autodeelaanbieder staan ​​geparkeerd in de ondergrondse parkeergarage. Andere diensten, zoals schoonmaken of wassen, kunnen op elk moment worden geboekt.

Een vuurtorenproject

De industrieel geprefabriceerde Geberit GIS voorwandinstallaties voor het complete aan- en afvoersysteem verkorten de bouwtijd met drie maanden (© Geberit)

Cubus130 is ook een vlaggenschipproject voor Geberit. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om alle appartementen in individuele installaties te produceren“, zegt projectmanager Lothar Lühr, ingenieur bij LIST BiB Bielefeld, die verantwoordelijk was voor verwarming, ventilatie en sanitaire installaties. Met het GIS IV-systeem, de industrieel geprefabriceerde voorwandinstallaties, stelde Geberit een efficiëntere oplossing voor voor het complete aan- en afvoersysteem. “Dat heeft ons drie maanden bouwtijd bespaard“, zegt Lothar Lühr tevreden.

Geberit was net zo overtuigend met zijn oplossingen voor het ontwerp van de badkamers, waarvan de kleinste slechts 3,69 vierkante meter meet. De projectontwikkelaars zijn deze uitdaging aangegaan dankzij de ruimtebesparende Geberit keramiekserie Renova Plan. De wastafels uit deze serie zijn slechts 55 centimeter breed. Tegelijkertijd vangen hun heldere, no-nonsense vormen de tijdgeest.

Feiten

Abonneren op de nieuwsbrief voor architecten en mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.