Historische gebouwen zijn mijn passie interview met Deniz Alkan

Haar beroep: architect. Haar passie: renovaties. Deniz Alkan, restaurateur en eigenaar van Hotel Turkish House in Istanbul, over haar fascinatie voor historische gebouwen.

Restaurateur en hoteleigenaar: Deniz Alkan op de binnenplaats van het verbouwde Hotel Turkis House in Istanbul (© Haydar Erçin)

Hoe bent u aan het Turkse Huis gekomen?

Historische gebouwen zijn mijn grote passie. Ik bekijk ze altijd met bewondering en liefde. Ik ben betrokken geweest bij de renovatie van ongeveer 200 historische gebouwen. Het was dus logisch om zo'n gebouw te kopen en te restaureren. Op dat moment studeerde mijn zoon bedrijfskunde en toerisme en kwam met het idee om het huis om te bouwen tot een boetiekhotel. Sindsdien runnen we het hotel als een familiebedrijf.

Wat maakt een geslaagde renovatie?

Een geslaagde renovatie doet recht aan het gebouw. De oorspronkelijke materialen en het oorspronkelijke bouwplan worden behouden, gerestaureerd en overgebracht naar de toekomst, weer bruikbaar gemaakt. Het kan nodig zijn om een nieuwe functie voor het gebouw te vinden als de oorspronkelijke functie niet meer mogelijk is. Maar de nieuwe functie moet ook het bouwplan en de gebruikscapaciteit van het gebouw respecteren.

Welke uitdagingen kwamen jullie tegen tijdens de renovatie?

Het gebouw ligt op het historische schiereiland Sultanahmet. Je kunt hier altijd archeologische vondsten verwachten. En dat was ook zo: tijdens de renovatie stuitten we op muur- en bouwresten uit de laat-Byzantijnse tot vroeg-Osmaanse periode. Voor de bouwvakkers betekent zo'n ontdekking allereerst een bouwstop. Alles moet worden onderzocht, gedocumenteerd en er moeten vergunningen worden verkregen. Bovendien mogen de bouwwerkzaamheden de vondsten niet beschadigen. Uiteindelijk gaat het om ons historisch en cultureel erfgoed.

Wat was vooral belangrijk voor jullie op het gebied van architectuur en design?

We zien onszelf als gastheren. We vinden het belangrijk om onze gasten te verwelkomen met de warmte en gastvrijheid die typerend zijn voor onze cultuur. Verschillende bouwkundige elementen en meubels dragen hier ook aan bij.

De kamers van het Turkish House Hotel zijn uitgerust met Geberit-producten. Wat heeft u overtuigd?

Er waren een aantal argumenten die voor Geberit pleitten: ten eerste kozen we voor dubbele spoelsystemen om water te besparen. Ten tweede hebben onze badkamers geen standaardafmetingen, waardoor aangepaste en flexibele oplossingen nodig waren. In de douche bijvoorbeeld. Ook hiervoor bood Geberit geschikte producten: De CleanLine douchegoten kunnen naar wens op maat worden gesneden. Ook de slanke iCon toiletten passen perfect in de verschillende kamergroottes. Maar bovenal waren we onder de indruk van zowel de service als de kwaliteit van de Geberit producten.

Over de persoon: Deniz Alkan
Deniz Alkan is een Turkse architect, ontwerper en restaurateur. Ze studeerde architectuur aan de ITÜ Technische Universiteit in Istanbul. Daarna specialiseerde ze zich in de restauratie en renovatie van historische gebouwen. Samen met haar partner richtte ze een bedrijf op dat historische gebouwen restaureert. Ze staat ook aan het hoofd van een vereniging voor het behoud van historische monumenten en de Istanbul Chamber of Architects. Sinds 2022 runt ze het Turkish House Hotel in de historische wijk Sultanahmet in Istanbul als familiebedrijf.

Nieuwsbrief aanmelden voor architecten en geïnteresseerden in architectuur

Bildcollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.