Wat zijn je verwachtingen?
Een fabrikant moet eigenaar blijven van de producten en de materialen. Vervolgens zal hij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zijn producten zo duurzaam, repareerbaar en gemakkelijk te demonteren zijn. Hij zal ze zo bouwen dat ze gemakkelijk kunnen worden geüpgraded en niet worden weggegooid alleen omdat ze niet compatibel zijn met nieuwere producten of functies. Dat vraagt om een businessmodel dat producten als een dienst aanbiedt.
Werkt 'producten als een dienst'?
We hebben het model al meerdere keren getest bij een aantal bedrijven, bijvoorbeeld bij Philips. Luchthaven Schiphol in Amsterdam koopt geen armaturen van Philips, zoals oorspronkelijk gepland, maar licht. Alle verlichtingsinfrastructuur blijft eigendom van Philips. Maar de aanbieder draagt ook alle onderhoudskosten inclusief de elektriciteitsrekening. Het werkt perfect, met winst voor beide zakenpartners.
Betekent dit dat een sanitairfabrikant de complete badkamerinrichting levert?
Het zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de water- en elektriciteitskosten in de badkamer ook een zaak zijn voor het loodgietersbedrijf. Dit zou daarom een groot belang hebben bij het ontwikkelen van water- en elektriciteitszuinige producten.
Maar hoe zit het met sanitaire gebouwinstallaties? Van wie is het gebouw als het sanitair in het bezit van het loodgietersbedrijf blijft en de tegels in het bezit van de tegelzetter?
Natuurlijk werkt deze diensteneconomie niet zoals gebouwen tegenwoordig worden gepland en gebouwd. Maar verandering hoort bij ondernemen. Circulaire economie is een maatschappelijk model. Het opent nieuwe en vooral duurzame productie- en gebruiksvormen, maar vereist ook een ander materiaalbegrip en dus nieuwe juridische grondslagen.
Dat klinkt als een langdurig proces...
... en we hebben geen tijd. Ik pleit niet voor wachten. Ik heb veel vertrouwen in de economie en haar innovatieve kracht. Ze moet echter waarde zien in de materialen en het bezit ervan en voordelen voor zichzelf ontdekken. Dan ontwikkelt ze nieuwe antwoorden.