Kleurrijke studentenopgravingen LivinnX, Krakau (PL)

De slaapzaal LivinnX in de universiteitsstad Krakau in Polen bewijst dat een slaapzaal dit ook kan: modern design, hulpbronnenbesparende technologieën en ruimte voor de gemeenschap.

De weg naar het zoete studentenleven is vaak plakkerig. De middelbare school is slechts de eerste hindernis. Een plek om te verblijven, betaalbaar, centraal gelegen, bereikbaar met het openbaar vervoer, in een leuke buurt, nog een. Het vinden van zo'n plek om te verblijven in dichtbevolkte, dure metropolen is als het lopen van de handschoen.

Hetzelfde in Krakau. De stad in het zuiden van Polen heeft zich de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot het Oost-Europese centrum voor nieuwe technologieën en life sciences. Met zijn elf universiteiten is de voormalige koningsstad niet alleen een magneet voor studenten uit Polen. Hier studeren ongeveer 51.000 jongeren. Betaalbare woningen zijn navenant zeldzaam.

Waar de geschiedenis leeft

Meer dan 700 studenten kunnen dit nu vinden in de historische wijk aan de Romanowicz-straat. In de directe omgeving bevindt zich een bijzonder museum - de voormalige emailfabriek van Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van zo'n 1.200 joodse dwangarbeiders.

Architectenbureau Make It met IMB Asymmetria heeft het voormalige industriële gebouw van zeven verdiepingen volledig gerenoveerd. Het studentenhuis dat er nu in is gehuisvest is veel meer dan een studentenhuis. Kleurrijk, ruim en uitgerust met tal van lounges, LivinnX creëert met zijn interieur ruimte voor samenwonen van studenten, voor gezellige barbecue-avonden en discussieavonden op het dakterras, om samen te koken in gemeenschappelijke keukens, om samen te studeren in de geïntegreerde bibliotheek. Een fitnessruimte en een spa met sauna en jacuzzi completeren het scala aan recreatieve activiteiten in de slaapzaal. Kortom: LivinnX vertaalt het “studentenpad“ naar het heden.

Ecologisch ontwerp voor de kleinste ruimtes

Zelfs de kleinste badkamers onthullen de individuele smaak van hun bewoners (© Jaroslaw Kakal/Geberit)

Ook de inrichting van de individuele wooneenheden en hun badkamers is up-to-date. Geberit producten leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Enerzijds is de toiletkeramiek uit de serie Geberit Kolo Modo compact, wat vooral in de kleine natte cellen van de wooneenheden een belangrijk voordeel is. De kleinste badkamers zijn immers slechts 2,8 m² groot. Anderzijds beantwoordt de hoge kwaliteit van de producten perfect aan het doel om badkamers voor jonge bewoners op een functionele en duurzame manier in te richten. Dankzij de randloze technologie zijn ze uiterst onderhoudsvriendelijk. De standaard dubbele spoeling in de badkamers maakt het ook gemakkelijker om het waterverbruik te verminderen. Modern design, hoge kwaliteit en zorgvuldig gebruik van hulpbronnen gaan hier hand in hand.

Feiten

Geberit Know-how

  • Installatiesysteem Kolo Technic Gt
  • Toilet keramiek Kolo Modo Rimfree

Fotogalerij

Aanmelden voor de niewsbrief voor architecten en mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.