Een stedelijke woonkamer Pasilan Konepaja, Helsinki

Het is een van de beroemdste industriële gebouwen van Finland en een herkenningspunt van Helsinki: de productiehallen van de Konepaja spoorwegfabriek zijn omgetoverd tot een stedelijke woonkamer voor de bevolking.

De in 1903 opgerichte Konepaja Spoorwegfabriek in het centrum van Helsinki is een complex van drie industriële gebouwen, waarvan er twee op de monumentenlijst staan. Hier bouwden de Finse Staatsspoorwegen passagiers- en goederenwagons. Vanaf de jaren 1990 werd de productie geleidelijk afgebouwd. In 2018 kochten Bruce Oreck, voormalig ambassadeur van de VS in Finland, en zijn zakenpartners het fabrieksgebouw en legden daarmee de basis voor de verbouwing tot een culturele ontmoetingsplaats voor inwoners van Helsinki.

Het aanbod in Konepaja is nu al zeer divers. Tot de eerste huurders behoren het Finse Nationale Theater, een faciliteit voor de trendy padeltennissport, bars, clubs en een supermarkt. Tegen het einde van dit jaar komen daar een lokale microbrouwerij, restaurants en kantoorruimte bij.

Verfijnde renovatie

Hier is een fabriek omgetoverd tot woonkamer (© Kansallis Teatteri)

Om deze inspirerende “huiskamer“ mogelijk te maken, was intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen noodzakelijk. Vooral bij de herinrichting van de monumentale gebouwen: de montagehal en de verfwinkel.

Er mochten geen veranderingen worden aangebracht aan de hallen, die waren opgetrokken uit rode baksteen, stenen pilaren en houten palen. Dit had ook gevolgen voor de afwatering van de daken. Hier bleek het Geberit Pluvia dakafvoersysteem de beste oplossing, omdat het met een minimaal aantal bevestigingen op de historische muren kon worden geïnstalleerd. Omdat de horizontale leidingen geen helling nodig hebben en kleinere afmetingen gebruiken dan normale afvoersystemen, kon er ook flink wat ruimte worden bespaard.

De verandering gaat door

Het aanbod in Konepaja is zeer divers. Bars, clubs, sport- en culturele evenementen vinden hier genoeg ruimte (© Kansallis Teatteri)

De verdere ontwikkeling en reconversie van het gebied is echter nog niet voltooid. Vorig jaar begon de stad Helsinki, als eigenaar van het omliggende gebied, met het opstellen van plannen voor een hotel, een kantoor en een winkelgebouw.

Hiervoor werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het winnende project omvat een hoogbouw - het heet “Een dak voor Helsinki“.

Feiten

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Bildcollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.