Designtempel met sterrenkeuken Restaurant Born, Singapore (SG)

Het gastronomische restaurant Born in het historische Jinrikisha treinstation is een design pronkstuk. Maar dat is niet de enige reden waarom de Singaporese media het hebben over “dé“ restaurantopening van 2022. Born biedt tegelijkertijd een feest voor het oog en het gehemelte.

“Verbluffend! De beste hap in Azië!“. En in “een van de weinige historische hoekjes“ in Singapore. Interieurontwerper Alan Barr, oprichter van Greymatters, klinkt uitbundig. Hij vertelt over restaurant Born, waarvan hij het interieurontwerp samen met zijn team heeft gemaakt.

De gastronomische tempel is gevestigd in het voormalige Jinrikisha treinstation, een gebouw dat meer dan 100 jaar oud is. En de eigenaar is niemand minder dan filmster Jackie Chan. Hij bezit verschillende panden in heel Zuidoost-Azië. Nu dus ook het Born restaurant. Het opende zijn deuren in juni 2022 en beslaat de begane grond.

Kwaliteit eerst

Born Restaurant is gevestigd in Jinrikisha Station, een van de weinige historische gebouwen in Singapore. Het is eigendom van acteur Jackie Chan (© Owen Raggett)

Plaatselijke sterrenkok Zor Tan runt het restaurant. Eigenlijk wilde hij iets kleiners, intiems openen. Maar een restaurant op zo'n locatie - het is bijna onmogelijk om nee te zeggen. En dus nam Zor Tan het pand over en opende het restaurant Born.

“Kwaliteit telde hier, geen kwantiteit,“ zegt Alan Barr.

De indeling van het gebouw maakte de planning en renovatie complex. Er zijn nauwelijks rechte hoeken. “In principe is de plattegrond driehoekig,“ zegt Alan Barr. “En daarbinnen moesten we een verstandige ruimteverdeling ontwerpen.“

Een wolk van papier

De eisen waren hoog. Er moest ruimte zijn voor een bar, een privélounge, een open lounge, een grote eetzaal, counter seats en een showkeuken, plus natuurlijk de keuken, een kantoor en de sanitaire voorzieningen. De inrichting: nobel, sierlijk, speels. Een van de vele details is de sculptuur ontworpen door een Nederlandse papierkunstenaar, die als een wolk boven de grote eetzaal zweeft.

De hoge designstandaarden strekken zich uit tot in de toiletruimtes, waar Geberit producten voor en achter de wand domineren. Sigma Duofix installatie-elementen maken de weg vrij voor AquaClean Sela douchewc's in de toiletten. In de herentoiletten zijn ook Geberit urinoirs geïnstalleerd. Deze worden gecompleteerd door de Sigma 10 bedieningsplaten met infraroodactivering in hoogwaardige roestvrijstalen coating.

Een wolk van papier zweeft boven de grote eetzaal van Singapore's nieuwe met Michelin-sterren bekroonde restaurant Born (© Owen Raggett)
Born Restaurant is gevestigd in Jinrikisha Station, een van de weinige historische gebouwen in Singapore (© Owen Raggett)
De toiletten zijn onder andere uitgerust met Geberit AquaClean Sela douchewc's en Geberit urinoirs (© Owen Raggett)

Feiten

Aanmelden voor de nieuwsbrief VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.