Badkamers functioneel ontwerpen

Carsten Wraae Jensen van het architectenbureau Bjerg Arkitektur A/S (© Wilfred Gachau)

In het kader van een door Geberit georganiseerde internationale wedstrijd hebben zes architecten uit Europa badkamers van zes vierkante meter ontworpen. De Deense architecten Bjerg Arkitektur wonnen met hun ontwerp ‘’Serenity’’.

De kracht van het ontwerp ligt in het feit dat het een gevoel van rust en sereniteit overbrengt op de gebruikers van de badkamer. ‘Wij gebruiken hout, een materiaal dat leeft en emoties oproept. De badkamer is een van de weinige ruimten, waar we de deur kunnen sluiten en geheel alleen zijn. U moet zich comfortabel voelen in een ontspannen sfeer’, zo beschrijft Carsten Wraae Jensen, projectmanager en architect bij Bjerg Arkitektur, het project. Het antwoord op de vraag hoe ik een kleine badkamer ontwerp, is eenvoudig: zo functioneel mogelijk.

Opbergruimte

Opbergruimte heeft een belangrijke functie in de badkamer. Voor de ontwerpspecialisten is de wastafelopstelling een goed uitgangspunt voor het ontwerpen van de badkamer. Hier wordt het besluit genomen, hoeveel extra opbergruimte moet worden gepland. Wastafels met onderkast zijn praktisch, omdat ze opbergruimte bieden in de reeds beschikbare ruimte.

‘Als u de ruimte binnenkomt, mogen de dingen die u in de badkamer bewaart niet opvallen. Probeer een systeem te vinden en verberg de dingen die u elke dag nodig hebt’, legt Carsten Wraae Jensen uit. Zo biedt opbergruimte plaats voor de spullen die toch altijd binnen handbereik moeten zijn, zonder de rust in de badkamer te verstoren.

Licht en ruimte

Carsten Wraae Jensen voegt daaraan toe: ‘We wilden een ruimte creëren, die zowel duurzaam als functioneel is. We wilden geen producten integreren die er alleen maar goed uitzien. Ze moeten ook praktisch zijn.’ Een lichte sfeer door helder materiaal en geïntegreerd licht in de spiegel was daarom erg belangrijk. Beide doen de ruimte royaler en ruimer lijken.

Zintuiglijke ervaring

Naast de belangrijke functies zijn ook zaken als een eenvoudige reiniging van invloed op het ontwerp van de badkamer. Royale oppervlakken, goed licht en reinigingsvriendelijke materialen spelen hierbij een rol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het badkamerontwerp ‘’Serenity’’ een prijs kreeg. Het bevat ongecompliceerde, gemakkelijk te reinigen producten, die er door hun uniforme oppervlakken stijlvol uitzien en eenvoudig te reinigen zijn.

Vijf tips voor het plannen van kleine badkamers

1. De ruimte plannen: Is de ruimte klein, maar zijn de wensen groot? Maak als eerste stap een lijst en stel prioriteiten. Er is een oplossing voor elke wens. Wastafels met onderkasten en zijkasten worden aanbevolen. Hierdoor is een groot deel van de behoefte aan opbergruimte gegarandeerd.

2. Meerdere lades: Afhankelijk van uw wensen en de bouwtechnische mogelijkheden kunnen wastafelonderkasten ook met meerdere laden worden geïnstalleerd.

3. Flexibel blijven: De opbergruimte in de kasten en laden kan individueel worden georganiseerd met opbergboxen. Het opslag- en indelingssysteem moet zo flexibel mogelijk zijn. Omdat de behoefte aan ruimte en opbergruimte in de badkamer in de loop der tijd verandert.

4. Spiegelkast gebruiken: Spiegelkasten bieden drie functies in één product: Opbergruimte, een spiegel en licht. Optioneel zijn er ook spiegelkasten, die in de voorwand kunnen worden ingebouwd. Hierdoor lijken badkamers ruimer.

5. Nadenken over de toekomst: Een zo vlak mogelijke badkamer maakt drempelloze toegang tot alle ruimtes mogelijk. Gelijkvloerse douchevloeren zien er modern uit en bieden tegelijkertijd maximaal comfort.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

ALTIJD UP-TO-DATE

Vier afbeeldingen van Handige Weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak