Verstopte afvoer - wat nu?

VariForm opzetwastafel met onderkast (© Geberit)

Haar kan douche- en wastafelafvoer verstoppen. De bekende rubberen zuignap, ook wel ontstopper genoemd, kan helpen. Het lost de verstopping op en spoelt de resten in het riool.

De meeste mensen weten wat een sifon is, installateurs noemen het een waterslot. Het waterslot is ontworpen om te voorkomen dat nare geuren uit het riool de badkamer bereiken. De twee meeste bekende watersloten zijn de bekersifon en de ruimtebesparende sifon, veel gebruikt voor de wastafel in de badkamer of gootsteen in de keuken.

Laat het lopen

  • Een klein beetje onderhoud is nodig om te zorgen dat het waterslot zijn werk goed doet. Voorkom dat haren en ander vuil in de afvoer komen. Een kamvormige haarzeef is hiervoor de ideale oplossing.
  • Laat het water regelmatig lopen, want ook de sifons kunnen uitdrogen, bijvoorbeeld als ze lange tijd niet worden gebruikt. En dat ruik je!
  • Als het waterslot verstopt is, experimenteer dan niet en probeer geen doe-het-zelf-methoden! Een ontstopper en een pincet kunnen helpen bij het losmaken of verwijderen van blokkades. Agressieve chemicaliën moeten worden vermeden, omdat ze de afdichtingen of het materiaal kunnen aantasten. Belangrijk: laat het verwijderen van de sifon over aan een installateur. In de meeste gevallen laat hij het waterslot zitten en werken ze met een ontstopper of ander professioneel gereedschap.
  • Hogedrukreinigers, vaak aangeprezen als een “wondermiddel“ op winkelkanalen, kunnen de sifon en leidingen beschadigen door de hoge druk die wordt uitgeoefend. Daarom is het als leek beter om deze links te laten liggen.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Badkamerproducten

ALTIJD UP-TO-DATE

Vier afbeeldingen van Handige Weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak