Wit, een kleur met veel facetten

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom wit zo populair is in de badkamer en heeft u gezien dat de kleur wit niet altijd hetzelfde is?

Iedereen die ooit witte verf heeft moeten uitzoeken weet dat er veel verschillende tinten wit zijn. Er zijn ongeveer 100 vastgelegde tinten wit. Dit varieert van antiek en polair tot ivoorwit, en u zult op zeker moment de woorden “alpien wit“ zijn tegengekomen.

Alpen wit, wat is dat precies?

Alpien wit is een iets warmere witte tint speciaal voor badkamers, die al in 1987 werd gedefinieerd door de European Association for Sanitary-Ceramic Industry en daarom ook wel sanitair wit wordt genoemd. De kleur oogt neutraal en belichaamt ook hygiëne en netheid. Voor alle witte tinten geldt in het algemeen het volgende: een vleugje geel brengt warmte en comfort in een kamer. Koelere blauwe en grijze varianten staan ​​voor een strakke, coole look. Let wel op dat een tint wit anders toont op verschillende materialen als plastic, glas of keramiek. Dit heeft te maken met de fysica van het zien.

Hoe werkt onze kleurperceptie?

Drie factoren spelen een rol bij zien: de lichtbron, het object dat wordt bekeken en de waarnemer zelf (omdat onze waarneming van kleuren en objecten het resultaat is van de interactie tussen het oog en de hersenen). Voor onze perceptie is het cruciaal hoe licht reflecteert. Als het licht 100% wordt teruggekaatst zien we puur wit. Als er geen reflectie is zien we de kleur zwart. Ook de oppervlakteafwerking is belangrijk: een toiletdeksel met een kras heeft bijvoorbeeld een andere kleur dan een zonder kras.

Neutrale kleuren in de badkamer zijn erg populair

Veel badkamers zijn klassiek wit. Net als bij de keuken is ook de badkamer een ruimte waarbij mensen voor een tijdloos design kiezen en de neiging hebben om een neutraal kleurenpalet te gebruiken. Wit is geen modekleur. Het past bij alles en als er iets kapot gaat, is het meestal eenvoudig om een ​​vervanging te krijgen.

Een gevoel voor design

“Het is moeilijk om een ton-sur-ton badkamer te ontwerpen waarin alle objecten hetzelfde wit hebben“, zegt kleur- en materiaalexpert van Geberit Martin Rohrer. Hij adviseert: “Je kunt je sanitair het beste kopen bij één fabrikant of uit dezelfde badkamerserie, zo voorkom je bijvoorbeeld dat de wastafel en het toilet verschillende kleuren hebben. En speel je met contrasten, combineer dan stukjes wit keramiek met hout of andere kleuren. Wil je toch zoveel mogelijk alles in klassiek wit hebben, dan raad ik je aan om te werken met kleurrijke accessoires zoals badtextiel. Zo gebruik je kleur om een ​​harmonieus evenwicht te creëren. “

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Badkamerproducten

Altijd up-to-date

Handige weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak