Een plek om te leren en te herinneren Deens vluchtelingenmuseum, OksbØl (DK)

Het nieuwe Deense Museum Flugt staat op het terrein van het voormalige vluchtelingenkamp in Oksbøl. De locatie combineert geschiedenis met het heden.

Het verhaal vertellen en de geschiedenis bewaren - dat is wat het Deense Museum Flugt (in het Duits: Flucht) zowel inhoudelijk als architectonisch doet. De verkennings- en gedenkplaats bevinden zich op één en dezelfde plek: aan de westkust in Oksbøl. Tussen 1945 en 1949 bevond zich daar een groot vluchtelingenkamp, waar tot 35.000 Duitse ontheemden werden ondergebracht.

Actueler dan ooit

Op Facebook zijn de recensies over het nieuwe Vluchtelingenmuseum Flugt positief: "Uitstekend ontwerp en zeer relevante tentoonstelling" (© R_Hjortshoj).

De twee huizen met de karakteristieke rode bakstenen, kleine ramen en rode pannendaken vormden destijds het ziekenhuis. Tegenwoordig behoren ze tot de laatste overblijfselen van het kamp en maken ze deel uit van het museum dat is ontworpen door het architectenbureau BIG (Bjarke Ingels Group).

Naast de geschiedenis van de Duitse vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog richt Flugt zich ook op de vluchtelingenstromen die de afgelopen 100 jaar naar Denemarken zijn gekomen. “Het museum is gewijd aan een deel van onze geschiedenis, en tegelijkertijd, met de oorlogsgerelateerde vluchtelingenstromen uit Oekraïne, is het actueler dan ooit,“ zei de Deense architect Bjarke Ingels na de opening in juni 2022.

Vernieuwen om het oude te behouden

Het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken werd in 1945 opgericht in Oksbøl (© Blåvandshuk Local History Archive)
Heden en verleden vormen een eenheid: links de moderne uitbreiding, rechts de voormalige ziekenhuisvleugel van het vluchtelingenkamp in Oksbøl (© R_Hjortshoj)

Het was vanaf het begin cruciaal om de ziekenhuisvleugels te renoveren zonder hun historische waarde te verliezen. Aan de buitenkant bleven ze onveranderd. Binnen herbergen ze een bioscoop, tentoonstellings-, onderwijs- en conferentieruimten en een café.

Een cirkelvormig gebouw van 500 vierkante meter verbindt de twee vleugels en creëert een contrast tussen oud en nieuw. “We hebben een architectonische ruimte gecreëerd die geschiedenis en het heden met elkaar verbindt,“ zegt Bjarke Ingels.

Van buitenaf ziet de verbindingsvleugel van cortenstaal eruit als een gesloten muur. Van binnen sluit hij met zijn houten stijlen, gewelfde plafond en 80.000 gele bakstenen harmonieus aan bij de twee haaks op elkaar staande bakstenen gebouwen.

Door de ramen zijn de binnenplaats en het bos te zien, waar ooit de vluchtelingenverblijven stonden. Naast de foyer, garderobe, museumwinkel en kassa herbergt het nieuwe gebouw ook de sanitaire voorzieningen. De reservoirs en het Mapress toevoersysteem zijn van Geberit.

Feiten

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.