Nieuw bedrijfspand B&V Techniek 

We wilden bij de twee procent meest duurzame panden ter wereld behoren en ook dat is gelukt’ 

State of the art qua techniek,een toonzaal voor bezoekers en vooral een prima plek om te werken. Dat is wat Martijn Verwoerd voor ogen stond bij de bouw van een nieuw kantoor van B&V Techniek in Oudewater. Het is allemaal meer dan gelukt. B&V Techniek kruipt langzaam richting het 25-jarig bestaan in 2026. Daarmee is de totaalinstallateur een relatieve nieuwkomer in de installatiebranche, maar het bedrijf heeft wel al een reputatie om u tegen te zeggen. Het bedrijf is in 2001 opgericht door Martijn Verwoerd (de V in de naam) en Erik Boer (de B), van wie Boer inmiddels is uitgekocht. Momenteel heeft het installatiebedrijf rond de tachtig medewerkers, plus een flexibele schil van ongeveer net zoveel gespecialiseerde bedrijfjes en zzp’ers. Gezamenlijk richten zij zich op de specialismen luxewoningbouw, utiliteit (met name als adviserend installatiebedrijf), de voedingsmiddelenindustrie (veelal procesinstallaties) en (semi-)overheid waaronder ProRailen Defensie. Elke specialisme draagt ongeveer een derde bij aan de omzet.

Duurzaamheid

Vanzelfsprekend is duurzaamheid een groot issue bij de aan te leggen installaties, maar dat geldt ook voor klimaattechniek. Maar waar veel andere installateurs dit alleen maar roepen, zit het bij B&V Techniek in de genen. Verwoerd zegt erover: “Duurzaamheid is momenteel een container begrip,maar wij hebben er al sinds onze start 20 jaar geleden ervaring mee. Toen was energiebesparing nog geen issue, maar wij hebben toen al een pand gasloos gemaakt en ook waren we al in de weermet warmtepompen. In die jaren hebben wij op beide gebieden het nodige leergeld betaald, maar daardoor hebben we nu wel een voorsprong in de markt. Dat geldt ook voor klimaattechniek. In onze begin jaren waren airco’s een luxe product die je alleen zag in sommige kantoren en heel af en toe in grote, luxe woningen. Wij zagen echter de potentie en inmiddels weten we hoe de markt zich heeft ontwikkeld. In beide gevallen geldt ook dat we nieuw in de branche waren, waardoor we geen ballast hadden van ‘we doen het altijd al zo’. Vanaf onze oprichting staan wij open voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe technieken.”De kunst is de voorsprong te behouden. Kennis is immers macht. “Daarvoor gaan onze mensen natuurlijk naar alle mogelijke trainingen en cursussen. Een groot aantal trainingen wordt hier gegeven, want in ons nieuwe bedrijfspand hebben we een compleet leslokaal ingericht. Medewerkers kunnen bij ons ook doorgroeien, waardoor je de kennis in huis houdt.”

Nieuw bedrijfspand

Het nieuwe bedrijfspand, inderdaad, daar kwamen we vooral voor. B&V Techniek groeide en groeide, maar het bedrijfspand– een voormalige loods – in het dorp Papekop groeide niet mee. “We zaten op een gegeven moment op zeven locaties voor opslag met Papekop als middelpunt. De eerste jaren was het nog leuk, maar de laatste jaren was het een drama en schier onwerkbaar.”

Energiepositief

Verwoerd, van origine servicemonteur, zag de bui lang geleden al hangen en liet zijn oog ruim 10jaar terug vallen op de bouw van een nieuw kantoor op bedrijventerrein Toppersheul in Oudewater. Om diverse redenen kwam dat er echter niet van. In juni 2020 kocht hij uiteindelijk een bestaand bedrijfspand aan de Populierenweg, waarbij hij als voorwaarde stelde de opstallen te mogen slopen vooreen compleet nieuw onderkomen.Die vergunning kreeg hij. Toen was het denkwerk over de inwilliging van alle wensen voor het nieuwe pand overigens al lang begonnen. Verwoerd legt uit welke uitgangspunten er lagen. “Ten eerste moest het pand duurzaam zijn. Wij verkopen duurzaam en als je dan een nieuw pand laat bouwen, moet dat op dat gebied state of the art zijn. Wij hadden de nodige ervaring met het bouwen onder de normen van BREEAM en we wilden voor dit pand het certificaat BREEAM Outstanding. Dat is gelukt. Sterker, ik wilde de lat nog hoger leggen: we wilden bijd e twee procent meest duurzamepanden ter wereld behoren en ook dat is gelukt. Door verschillende voorzieningen is ons pand zelfs energiepositief: we leveren meer energie dan we zelf gebruiken.”

Fijne werkplek

De tweede wens was dat het onderkomen een fijne werkplek moest zijn voor de medewerkers.“We hebben hier onder andere ruime werkplekken waar je zelfde temperatuur kunt instellen, fijne spreekkamers, een heel mooie kantine met een fijn terrasen we hebben een zeer goed uitgeruste sportzaal met bijbehorende kleedkamers waar iedereen 24/7gebruik van kan maken. We hebben bij de inrichting ook goed geluisterd naar onze medewerkers. Iedereen kon haar of zijn wensen indienen en als het mogelijk was, hebben we daar rekening mee gehouden.”Een derde wens is een gebouw met optimaal gebruik van de grondoppervlakte, onder andere ook om een indrukwekkend magazijn te hebben. “Wij opereren in de voedingsmiddelenindustrie en daar is het zo dat een probleem niet dagen kan blijven liggen. Om die reden kunnen wij het ons niet veroorloven om te zeggen dat we iets niet kunnen installeren of repareren omdat we bijvoorbeeld de leidingen niet hebben. Daarom beschikken wij hier over een riant magazijn waar op sommige gebieden meer onderdelen liggen dan menig groothandel heeft. En dat biedt ook andere voordelen, zeker het laatste jaar. Door de omvang plus de wijze waarop wij ons logistiek proces hebben ingericht, zagen wij bijvoorbeeld lang van tevoren aankomen dat er gebrek zou komen aan materiaal en ook aan airco’s en warmtepompen. Die hebben wij vervolgens groot ingekocht en dat heeft zich uitbetaald. Ik wil niet zeggen dat we helemaal geen problemen hebben gehad op dit gebied, maar dat is wel tot het een minimum beperkt gebleven.”

Toekomstbestendig

Ook moest het pand toekomstbestendig zijn, hetgeen zich ook vertaalt in de omvang van het pand. “We verhuren nu een deel, maar als we blijven groeien zoals we deafgelopen jaren hebben gedaan,kunnen we dat deel erbij betrekken”, legt Verwoerd uit, die toevoegt dat ook over het logistieke proces voor de installateurs is nagedacht. “De spullen die ze nodig hebben liggen elke dag klaar en we hebben onder andere een goed ingerichte koffiehoek beneden zodat ze op hun gemak voordat ze naar hun werkplek rijden een bakje koffie kunnen drinken.”De laatste wens is dat het panden alles wat erin zit er mooi moet uitzien (“Maar niet over de top”, vult Verwoerd aan) en vanzelfsprekend (dat is ook een eis van BREEAM) dat alles is uitgevoerd in duurzame materialen. Om dit te bewerkstelligen, heeft Verwoerd een aantal binnenhuis architecten in de arm genomen. “Wij zijn actief in de luxe woningbouw en werken regelmatig samen met binnenhuisarchitecten. Een aantal hebben we gevraagd om mee te denken over de inrichting van het pand. En een aannemer voor wie wij veel werken heeft een architect in dienst die we hebben ingeschakeld. Deze architect zit diep in deze wereld en begreep wat wij wilden.” Hij heeft een voorbeeld: “Normaal gesproken wordt de technische ruimte verstopt. Wij wilden echter graag dat relaties die wij ontvangen, kunnen zien wat we op installatiegebied kunnen betekenen. Daarom kun je van buitenaf een belangrijk deel van de techniek via een glazen deel in de pui zien. En bij de entree zie je in de grond ook een deel van de techniek.”

Uniek bedrijfsgebouw

Wie nu door het bedrijfspand, dat begin juni in gebruik is genomen, wordt rondgeleid, ziet er aan alle kanten aan af dat dit een bijzonder en misschien zelfs uniek bedrijfsgebouw is. Dat begint bijvoorbeeld bij binnenkomst waarin de entree een enorme wand met een weelderige plantengroei is te zien. Het is mooi, maar ook nuttig. “Een van de basisprincipes is dat mooi en nuttig samengaan. Die plantenwand zorgt ook voor een goede omzetting van CO2 naar zuurstof, waardoor het werkklimaat beter is. Ook daarvoor kenden wij uit de luxe woningbouw een relatie. En het leuke is dat het idee voor deze wand van een medewerker komt.”

Trouwe relatie

trouwe relatie van Geberit (“Wij zijn erg van de duurzame relaties en zullen niet snel van de een naar de ander overgaan. Geberit biedt bovendien de kwaliteit die wij nastreven”) en bij de inrichting va nhet pand zijn veel producten van Geberit geïnstalleerd. We noemen het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem met noodoverstort, waterbesparende elektronische kranen Geberit Piave, in de doucheruimte bij de sportzaal zit een Geberit CleanLine douchegoot, er zijn Geberit DuoFresh toiletystemen (met de bekende geurzuivering) en er zijn twee Geberit AquaClean Mera douchewc’s. Verwoerd: “Wij willen graag aan onze bezoekers laten zien wat er momenteel aan techniek is op het gebied van sanitair – het pand is ook een showroom – en we hebbenG eberit gevraagd om mee te denken. Dat heeft onder andere geleid tot de Geberit AquaClean douchewc’s en daar hebben we ook iets bijzonders van gemaakt. Bij het herentoilet hebben we het leidingwerk in het zicht gemonteerd én we hebben een bijzondere vloer onder het toilet gemaakt waardoor het lijkt alsof je in een liftschacht zit. Het damestoilet hebben we ingericht op een wijze die je vaker aantreft in het luxere woningsegment.”

Onverwachte bijvangst

Verwoerd is alles bij elkaar tevreden over wat er nu staat. En het grappige is dat er ook onverwachte bijvangst is. “Ik lees alle verhalen dat het moeilijk is om nieuwe medewerkers te vinden. Maar wat ik nooit had verwacht maar wat wel realiteit is, is dat door onze nieuwe bedrijfspand met al die goede faciliteiten mensen hier graag willen werken. Op een gegeven moment hebben we zelfs een vacaturestop overwogen.”

fotogalerij