QO Hotel, Amsterdam

QO Hotel (© Paul de Ruiter Architects)

Sinds 1992 onderzoekt Paul de Ruiter manieren waarop een gebouw, net als een kameleon, zijn eigen temperatuur kan regelen en energie kan produceren. ‘The Chameleon Skin’ heet zijn proefschrift in wording. Het QO hotel in het Amstelkwartier in Amsterdam heeft nu zo’n intelligente gevel. 1638 goudkleurige schuifluiken openen en sluiten zicht al naar gelang de seizoenen, het weer en de aanwezigheid van gasten en zorgen voor respectievelijk verwarming of verkoeling.

De Ruiter: “In een internationaal hotel gaat het om perfectie en staat alles altijd ‘aan’. Als je een hotelkamer sluit, gaat alleen het licht uit maar blijft verder alles draaien terwijl een hotelgast meestal niet meer dan acht uur per etmaal in zijn kamer doorbrengt. In het QO hotel gaan ook de luiken dicht en wordt de warmte vastgehouden. In de winter kun je ze juist openen om warmte te oogsten.”
Geoogst wordt er ook op het dak van het hotel in een hightech kas waar slim gebruikt is gemaakt van de wisselwerking tussen de kweek van vis en groenten en kruiden. De vis wordt rechtstreeks in het restaurant bereid en in de lounge, net onder de kas, drink je thee van vers geplukte basilicum.

Uitwisseling en transparantie

Het hele gebouw ademt die uitwisseling met de omgeving, op elk niveau. Op 21 hoog heb je een spectaculair uitzicht en in de plint richt de gastvrijheid zich ook op de omwonenden. “Hotels worden steeds openbaarder. Het is veel interessanter als internationale gasten kunnen mixen met ‘locals’. Daar is letterlijk ruimte voor gemaakt door de lobby te situeren op de eerste verdieping.”
Het ontwerp voor het QO hotel sluit de kringlopen voor energie, afval en water maar ook die voor materiaalgebruik. Dat is typisch voor het LEED Platinum duurzaamheidscertificaat, dat dit gebouw heeft gekregen - net als de twee eerdere Nederlandse toekenningen ontwerpen van De Ruiter. Voor het materiaal betekent dat hergebruik: zo is een derde van het beton afkomstig uit de voormalige Shelltoren. Nieuwe materialen moeten op hun beurt recyclebaar zijn, zoals de wc uit de Sphinx 300 Rimfree serie, duurzaam in elke fase van de productie.
De Preda urinoirs zijn voor Geberit ontworpen door Christoph Behling Design. ‘Ze zijn randloos en goed schoon te houden én – dat was belangrijk voor het duurzaamheidcertificaat – ze hebben slechts een halve liter water nodig per spoeling. Maar er zit meer vernuft verborgen in het urinoir Preda. Onderin bevindt zich het docking station met geïntegreerde urinoirsturing die met één hand te verwijderen is. Zelfs het water hoeft niet afgesloten te worden’, vult Jeroen Bosman van Geberit aan.

Leed Platinum

In nauwe samenwerking met Mulderblauw architecten en opdrachtgever Xander Bueno de Mesquita van Amstelside is letterlijke elk aspect van het hotelleven doordacht op gastvrijheid en duurzaamheid. De Ruiter: “Als je inzet op een LEED Platinum label, committeer je jezelf om alles opnieuw te denken, te ‘herdenken’. Zo kun je uiteindelijk het hele bouwproces hervormen.”

feiten