Voorkom legionella in drinkwater

Legionella zijn bacteriën waar we ziek van kunnen worden. Omdat ze zich verspreiden via waterleidingen, is het verstandig om hun leefgebied goed in de gaten te houden.

Wist u dat er miljoenen wezentjes in de leidingen aanwezig zijn, verborgen en onzichtbaar voor het menselijk oog? We hebben het hier over legionella en andere bacteriën die zowel in de natuur als in ons drinkwater voorkomen. Stilstaand water en temperaturen tussen de 25 en 50 °C zijn ideaal voor hen om zich ongemerkt te kunnen vermenigvuldigen.

Wees niet bang voor legionella

Geberit VariForm wastafel

Legionella zit standaard in ons drinkwater en vormt geen gevaar. Pas wanneer ze diep in onze longen terechtkomen, kunnen we ziek worden. Tijdens het douchen komt legionella middels kleine waterdruppels (waternevel) in de lucht vrij en kunnen ze ingeademd worden. Sommigen van hen worden ongemerkt via de luchtwegen naar de longen getransporteerd en daar afgezet. Legionella kan gezonde mensen nauwelijks ziek maken. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is de situatie anders.

Om te voorkomen dat u ziek wordt is het belangrijk om water dat lang heeft stil gestaan te verwijderen. Bijvoorbeeld als u terugkomt van vakantie of een lang weekend weg. ‘’Het water in onze drinkwaterleidingen moet uiterlijk na 72 uur worden vervangen, anders worden leidingen door het stilstaande water en 25 en 50°C al snel een paradijs voor ziektekiemen en bacteriën zoals legionella’’, zegt Beat Aebi, Productmanager leidingsystemen bij Geberit.

Tips van Beat om te veel legionella in drinkwater te vermijden

  • Legionella sterft bij watertemperaturen boven de 50°C. Houd daarom de aanvoertemperatuur van de boiler in de gaten en houd deze te allen tijde boven de 55°C.
  • Na een lange afwezigheid raad ik aan om de koud- en warmwaterleidingen in uw (vakantie)woning ongeveer twee minuten door te spoelen. Hiertoe behoren met name de kranen en de douchekoppen. Vermijd de badkamer gedurende deze tijd.
  • Legionella kan zich ook direct op gebruiksproducten nestelen. Zorg er daarom voor dat u regelmatig kalkaanslag verwijdert van douchekoppen en kraanbeluchters - de sproeiers op de kranen in de keuken en badkamer. U kunt beide eenvoudig losschroeven, in standaard ontkalkingsmiddel laten weken en na het reinigen weer bevestigen.
  • Kranen zijn potentiële locaties voor de ophoping van legionella en andere bacteriën. Zorg er daarom voor dat (de meeste) ongebruikte kranen inclusief de aanvoerleiding - zoals die in de wasruimte - worden verwijderd. Buitenwaterkranen moeten in de winter worden gesloten indien ze in deze periode niet worden gebruikt. Beheerders of loodgieters kunnen ervoor zorgen dat er geen water meer in de betreffende leidingdelen staat.
  • Indien voor langere tijd het gebruik van kraan of douche niet iedere 72 uur gegarandeerd kan worden, is het raadzaam om een ​​tijdelijke hygiënespoeling te gebruiken, zoals de Geberit Rapid hygiënespoeling. Deze kan op het betreffende leidingdeel worden bevestigd om uw drinkwatersysteem zonder grote ombouwwerkzaamheden of kosten weer op de rails te krijgen.

Met deze tips weet u zeker dat legionella het moeilijk krijgt in uw drinkwaterleiding. We kunnen begrijpen dat u nu toch zeker overweegt of een hygiënische spoeling voor u zinvol is. Aarzel niet om contact op te nemen met een Geberit partner of dealer. Zij adviseren u graag.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Badkamerproducten

ALTIJD UP-TO-DATE

Vier afbeeldingen van Handige Weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak