Zes tips om water te besparen

Zorgvuldig omgaan met het waardevolle water is zinvol. Allereerst vermindert u de kosten die u aan water uitgeeft. Ten tweede helpt het besparen van water het milieu te beschermen. De zuivering van water naar drinkwater, het transport en de afvoer van afvalwater vragen immers veel energie.

En zeker de helft van het water dat dagelijks wordt gebruikt in huishoudens in de westerse wereld, wordt verbruikt in de badkamer. Daarom is het de moeite waard om hier te kijken hoe er water bespaard kan worden.

Deze zes tips helpen u om het waterverbruik in de badkamer aanzienlijk te verminderen en zo zowel geld als energie te besparen.

Water is een waardevolle grondstof die in de badkamer spaarzaam moet worden gebruikt

Tip 1: Neem een douche

Voor een volle badkuip heb je ongeveer 150 liter water nodig, in vergelijking met slechts 50 liter voor een douche van vijf minuten. Het verschil in waterverbruik is opvallend – zeker als je het combineert met Tip 2.

Tip 2: Waterbesparing begint op kleine schaal

Waterbesparende douchekoppen kunnen de waterstroom in de douche met bijna de helft verminderen. En spaar-straalregelaars kunnen geïnstalleerd worden om het waterlimiet in de waterkraan te reduceren. Dat is pas effectief water besparen!

Tip 3: twee-toets spoeling

Geberit biedt bedieningsplaten met een spoelt-stop of een twee-toets spoeling. Hierdoor kunt u met minder water het toilet doorspoelen. Nog geen bedieningsplaat met een waterbesparende functie? Houdt hier dan rekening mee wanneer u uw badkamer of toiletruimte gaat verbouwen.

Tip 4: zet de kraan uit

Het kost tijd om uw tanden te poetsen, uw handen te wassen of uw te scheren. Aan het begin hebt u water nodig en dan aan het einde weer, maar het heeft geen zin om het water tussendoor te laten lopen. Draai dus tijdelijk de kraan dicht en bespaar daarbij flink wat water.

Tip 5: minder warm water gebruiken

Warm water is het meest problematische water in elk huishouden. Want verwarmen uw eigen cv-ketel betekent extra energieverbruik. Bovendien duurt het altijd even voordat het water warm is en loopt er koud water ongebruikt de afvoer in. Dus met ’even snel’ uw handen wassen met warm water zorgt ervoor dat er veel water verspilt wordt. Ook met koud water worden de handen schoon.

Tip 6: repareer de lekkende kraan

Een constant druppelende kraan werkt niet alleen op uw zenuwen, maar zorgt ook voor een onnodig hoge waterrekening. Dit is dus iets waar u zo snel mogelijk naar moet laten kijken. Een vuile of versleten afdichtingsring is meestal de oorzaak van een lekkende kraan. Gelukkig is deze eenvoudig schoon te maken of te vervangen. En dat betaalt zich twee tot drie keer uit.

Geberit VariForm opzetwastafel
Geberit Renova Comfort wastafel

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

ALTIJD UP-TO-DATE

Vier afbeeldingen van Handige Weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak