Hout in de badkamer | geberit.nl

Hout in de badkamer

Hout in de badkamer werd lange tijd vermeden. Algemeen was het idee dat er daar snel schimmel kan groeien. Eigenlijk verwonderlijk, want hout als bouwmateriaal heeft reeds lang zijn diensten bewezen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de scheeps- en vensterbouw. Toepassingen waar contact met water dus niet kan worden vermeden. En ook in vele keukens, waar er damp en spatten ontstaan, gelden massief houten meubels als normaal.

Stilaan merken we ook dat er een verschuiving in de badkamer ontstaat. We vinden echt hout op vloeren, als wandpanelen en bij badkamermeubilair; ook opzetwastafels worden steeds vaker aangebracht op tafels van mooi massief hout en zelfs houten baden en wasbakken zijn ondertussen verkrijgbaar.

Het is een feit: hout is goed voor het binnenklimaat

hout leeft – dit betekent: hout heeft de eigenschap om vocht op te nemen en weer af te geven. Dit heeft een positief en gezond effect op het binnenklimaat. Bovendien staan sommige houtsoorten door hun hoog zuurgehalte bekend om hun antibacterieel effect. Wat in een badkamer, waar het hygiënisch moet zijn, niet meteen de slechtste eigenschap is.

Waarmee moet rekening worden gehouden wanneer hout in de badkamer wordt gebruikt?

  • Onbehandeld hout heeft niets te zoeken in de badkamer. Alle houtsoorten moeten worden behandeld met oliën, beitsen of lakken zodat er geen vochtigheid kan binnendringen. Dit geldt overigens ook voor messing- en verbindingen van vloerelementen en houten profielen.
  • Bovendien is de keuze van de houtsoort uiterst belangrijk. Er wordt vooral gebruik gemaakt van “rustige houtsoorten“, dus harde en zware houtsoorten, omdat ze zeer ongevoelig zijn voor natheid. Zorgt dat u voor aankoop advies inwint bij een vakman. Enkele houtsoorten die in aanmerking komen, zijn o.a. walnoot, wengé, spar en lariks.
  • Vloeren moeten altijd over het volledige oppervlak worden verzegeld. Daarbij is het ook belangrijk dat de randvoegen worden afgesloten met dichtingskit.
  • Houten bekledingen aan de wanden moeten altijd voorzien zijn van een ventilatie.

Insider-tips

  • In ruimten met spatwaterrisico kunt u beter geen grenenhout gebruiken, want dit is bij langdurige natheid gevoelig voor blauwschimmel.
  • Ook eik is niet altijd optimaal. Dit is weliswaar een zeer harde houtsoort, maar ze is bij gebruik van reinigingsmiddelen snel gevoelig voor vlekvorming.
  • Vermijd in de badkamer ook rode houtsoorten zoals merbau en jatoba, want ook daar ontstaan in combinatie met vochtigheid al snel lelijke ringen.
  • Overigens: Houtbescherming met chemische producten tegen schimmels en insecten zijn in de badkamer niet nodig wanneer rekening wordt gehouden met de hierboven vermelde regels.

Eenvoudige regels voor het onderhoud

  • Spatwater in de badkamer wordt het best onmiddellijk weggeveegd, zodat de waterdruppels niet in het hout kunnen indringen.
  • Let erop dat er geen bijtende reinigingsmiddelen op het hout terechtkomen.
  • Vocht mag principieel nooit in het hout binnendringen. Wanneer geolied hout wordt gebruikt, moet daarom regelmatig een verzorgende olie worden aangebracht. Op die manier kan het hout niet zwellen, blijft het verzegeld en is het bovendien vuilafstotend.
  • Ook in de badkamer geldt: goed ventileren is de basis voor alles.
  • Gewoonlijk volstaat het om houten oppervlakken tijdens het reinigen af te vegen met een vochtige doek.

Zet de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Badkamerproducten met een functioneel design