Inloopdouche Tips voor het badkamerontwerp

Steeds meer mensen kiezen voor een inloopdouche. Ze zien er elegant uit, geven een gevoel van ruimte en zijn veilig toegankelijk. Om er zeker van te zijn dat u jaren van uw inloopdouche kunt genieten, zijn er een aantal zaken waar u tijdens het ontwerpen van uw badkamer rekening mee kunt houden.

Wat is een inloopdouche?

Inloopdouche

Gelijkvloerse, open inloopdouches – allemaal termen die verwijzen naar moderne douches waarin u, in tegenstelling tot conventionele douchecabines, niet over een drempel hoeft te stappen of een deur hoeft te openen om binnen te komen.

Inloopdouches zorgen voor comfort en veiligheid in de badkamer. Ze zorgen ervoor dat u 's ochtends onder de douche kunt stappen, zelfs als u nog slaperig bent, zonder het risico te struikelen. Bovendien zijn ze bijzonder goede oplossingen voor levensloopbestendige badkamers.

Voordelen van een inloopdouche

  • Meer bewegingsvrijheid tijdens het douchen
  • Veiliger en gemakkelijker in- en uitstappen
  • Hygiënische oplossing en eenvoudige reiniging: geen verborgen aanslag
  • Elegant, tijdloos ontwerp dat de ruimte ruimer doet lijken
  • Geschikt voor levensloopbestendige badkamers

Tips voor het plannen van een inloopdouche

Wanneer er bij een verbouwing een inloopdouche wordt geplaatst, moeten leidingen vaak verlegd worden. Het is daarom belangrijk om vooraf na te gaan wat er mogelijk is en wat de eisen voor installatie zijn. Belangrijk is de opbouwhoogte van de vloer, inclusief warmte-isolatie, leidingen voor vloerverwarming, etc. Gelijkvloerse douches vereisen een bepaalde minimumhoogte voor het sifon. Indien de bouwhoogte van de vloer lager is dan de diepte van het sifon, is plaatsing wellicht niet of pas na een verbouwing mogelijk.

1. Badkamerindeling: het juiste formaat

Bij comfortabele inloopdouches is de toegang tot de doucheruimte minimaal 80 cm breed en de doucheruimte zelf minimaal 90 x 90 cm. Hoe groter, hoe comfortabeler.

2. Kies een grote douchewand

Wanneer u aan het douchen bent, is het verrassend hoe ver het water kan spatten. Vooral als er voor een kleinere douchewand is gekozen om geld te besparen. U kunt genieten van uw douche, maar als u klaar bent, kunt u de badkamervloer gaan drogen. Daarom is het bij inloopdouches zonder deur verstandig om het wandpaneel zo groot mogelijk te maken. Want hoe breder de glazen douchewand, hoe groter het beschermde oppervlak tegen spatten.

3. Douchevloer of tegels?

Voor een inloopdouche kunt u kiezen voor tegels of een douchevloer.

Douchevloeren kunnen egaal in de vloer worden gemonteerd. Ze zijn er nu in verschillende kleuren en materialen. In tegenstelling tot metaal, glas of keramiek voelen bijvoorbeeld douchevloeren van mineraalcomposiet aangenaam zacht en warm aan.

Bij betegelde douches kan het design van de vloer worden doorgetrokken. Er zijn vrijwel geen grenzen aan welke tegels er geschikt zijn en ze bieden een grote ontwerpvrijheid. Hierdoor lijken kleinere badkamers groter. Als het gaat om het formaat van de tegels, zijn grote tegels populair omdat ze minder voegen hebben en dus gemakkelijk schoon te maken zijn.

4. Antislip: denk aan de veiligheid

Bij het kiezen van een inloopdouche het type vloer en de plaatsing van de afvoer erg belangrijk. Iedereen die wel eens onder de douche heeft gestaan, weet dat de vloer door het gebruik van zeep glad kan worden. Let daarom bij het uitzoeken van de douchevloer of tegels op dat deze antislip zijn.

En aangezien niemand graag op de doucheafvoer staat, moet de afvoer ofwel op de vloer zo dicht mogelijk bij de muur worden geplaatst of als een wandafvoer in de muur.

Inloopdouche met glazen douchewand

5. Creëer extra opbergruimte

In een familiebadkamer is de doucheruimte gevuld met verschillende flesjes shampoo en douchegel. Een nis is een praktische oplossing die opbergruimte biedt voor de verschillende flessen en tubes. En dat betekent dat de badkamer er opgeruimder uitziet en niets in de wegstaat tijdens het schoonmaken.

6. Inloopdouche in een levensloopbestendige badkamer

Voor een goede toegankelijkheid is het aan te raden om een doucheruimte van minimaal 90 x 110 cm te hebben.

Voor ouderen of mensen met een lichamelijke beperking maken handgrepen en een klapstoeltje of een douchebank het douchen eenvoudiger. Ook is het aan te raden dat de kranen en de douchekop vanuit een zittende positie te bereiken en te verstellen zijn.

Om te garanderen dat het water goed naar de afvoer loopt kunnen tegels het beste in een helling van max. 2% gelegd worden.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

Altijd up-to-date

Afbeeldingen van verhalen

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak