Ook 's nachts het beste licht in de badkamer

Geberit ONE spiegelkast met ComfortLight (© Geberit)

Wie kent het niet? Midden in de nacht wordt uw wakker omdat u naar de wc moet. Een nachtlampje kan helpen om de wc te vinden zonder een groot en fel licht aan te doen. Een fel licht zorgt er namelijk voor dat het lichaam uit de slaapmodus komt waardoor het opnieuw in slaap komen lastiger wordt. Wanneer een ruimte donker is geeft het lichaam melatonine af, een hormoon wat de slaap bevordert, en houdt zo ons lichaam in slaapstand.

Het is een goed idee om gebruik te maken van een nachtlampje. Dit biedt voldoende licht om gemakkelijk de badkamer te vinden wanneer u 's nachts in het donker naar het toilet moet, zonder uw biologische klok te verstoren. Het is zeker de moeite waard de verschillende verlichtingsmogelijkheden voor de badkamer te bekijken:

  • 's Nachts is een lamp met een dimfunctie wenselijk. In de badkamer kan dit op verschillende plekken toegevoegd worden. Een goed voorbeeld is de Geberit ONE spiegelkast. Het geïntegreerde ComfortLight heeft vier lichtsferen die individueel kunnen worden ingesteld: een warm en rustgevende verlichting om te ontspannen; zachten flatterend licht voor het slapen gaan; en een discrete verlichting voor oriëntatie ‘s nacht.
  • Er zijn ook wc's die voorzien zijn van een oriëntatielicht. De Geberit AquaClean douchewc is voorzien van een subtiel licht dat automatisch geactiveerd wordt. Het is discreet maar biedt voldoende licht om 's nachts de weg te wijzen en wordt geactiveerd wanneer u het toilet nadert. Er is keuze uit zeven kleuren en vijf helderheidsniveaus.
  • Oriëntatieverlichting met bewegingssensoren kan de weg naar het toilet wijzen wanneer u de badkamer binnenloopt. Het is raadzaam geen verlichting met een hoog blauwgehalte te gebruiken, omdat dit onze melatonineproductie (een slaapbevorderend hormoon) verstoort. Warme lichtbronnen die eerder wit en zachter zijn, zijn beter. Ze verlichten de badkamer minimaal, maar genoeg om de weg te vinden. Deze discrete LED-verlichting is bijvoorbeeld bij de Geberit Monolith Plus sanitaire module of de Geberit ONE spiegelkast geïntegreerd. De toetsen van de Geberit Monolith Plus zorgen bovendien voor een bijzonder stille bediening van de spoeling zodat anderen ongestoord kunnen blijven slapen.
  • Een intelligente en innovatieve lichtbron bij de bedieningsplaat. De Geberit bedieningsplaten zijn leverbaar in verschillende designs en kunnen gecombineerd worden met de Geberit DuoFresh module. Deze schakelt 's nachts automatisch de oriëntatieverlichting in om de weg naar het toilet te wijzen. Een naderingssensor regelt het licht en zorgt ervoor dat het automatisch in- en uitschakelt. De verlichtingsduur en intensiteit van het licht kunnen ook worden geïndividualiseerd en geregeld met behulp van de Geberit Home app.

Wat is het bioritme?

Het bioritme is niets anders dan uw natuurlijke slaap-waakritme, ook wel de biologische of interne klok genoemd. Het wordt met name geregeld door het slaaphormoon melatonine. Overdag, wanneer we aan de zon worden blootgesteld, wordt de afgifte van dit hormoon verminderd. Zodra het 's avonds donkerder wordt, geven de hersenen meer melatonine af en worden we moe. Verstoringen in het bioritme kunnen optreden als we overdag aan te weinig licht of 's nachts aan te veel licht worden blootgesteld. Verlichting met een hoge blauwe component kan ook onze melatonineproductie negatief beïnvloeden. Om 's nachts ongestoord te kunnen toiletteren is het daarom raadzaam te letten op warme en discrete lichtbronnen in de badkamer.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

ALTIJD UP-TO-DATE

Vier afbeeldingen van Handige Weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak