Drijvend lichtFerring Pharmaceuticals, Kastrup (DK)

Het nieuwe hoofdkantoor van het farmaceutische bedrijf Ferring Pharmaceuticals in Kastrup, Denemarken, lijkt boven het water te zweven. De expertise van Geberit was nodig om de visuele lichtheid van de constructie, inclusief de glazen koepel, mogelijk te maken.

Het nieuwe hoofdkantoor van het farmaceutische bedrijf Ferring Pharmaceuticals is in alle opzichten een blikvanger. Dit zes verdiepingen tellende gebouw ligt in Kastrup, aan de rand van Kopenhagen, boven de laagbouwwijk. De locatie onderstreept ook het karakter van een solitair: aan alle drie zijden omgeven door water, markeert het driehoekige gebouw de grens tussen land en water.

Overal uitzicht op zee

De imposante glazen gevel van het gehele gebouw draagt ​​hieraan bij. Van binnenuit biedt het een adembenemend panoramisch uitzicht over de Straat van Öresund tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden. Het daglicht, dat door de glazen pui gemakkelijk het interieur binnendringt, zorgt voor een lichtovergoten entreehal, lichte kantoren, cafés en vergaderruimtes.

Het hart van het gebouw is een atrium, oftewel een binnenplaats van waaruit de omliggende vertrekken via een trappenhuis of glazen liften te bereiken zijn. Boven het atrium torent een glazen koepel uit, die ook voor natuurlijk licht zorgt.

Een bijzonder dak

De glasconstructie van het dak was ook een van de grootste uitdagingen voor de architecten Foster&Partners in dit project. Want de ligging direct aan de Oostzee vraagt ​​om een ​​robuuste constructie, aangezien het dak in het winterse stormseizoen weer en wind moet kunnen weerstaan. De dakafvoer van het enorme koepeldak en de dakoverstek aan alle drie de zijden stelden Geberit ook voor een buitengewone taak. Naast de waterleidingsystemen droeg het bedrijf ook het Pluvia dakafvoersysteem bij aan het project. “Onze technische afdeling moest speciale berekeningen maken om de juiste locatie en de juiste constructie te vinden voor de installatie van het Pluvia-afvoersysteem“, zegt Lennarth Dahl, die het verantwoordelijke bouwbedrijf adviseerde over het gebruik van Geberit-producten. “We moesten precies uitrekenen hoe het regenwater vanuit de koepel op het dak sijpelt, zodat het dakafvoersysteem optimaal werkt.“

Het dakafvoersysteem houdt rekening met de bijzondere wind- en neerslagomstandigheden van de locatie - en draagt ​​er mede toe bij dat deze solitaire met zijn glazen panelen van heinde en verre licht lijkt te zweven.

Feiten

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEFVOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.