klein huisgrote impact

Ze weet het een en ander over veel ruimte in een kleine kamer. Marjolein Jonker is de frontvrouw van de Tiny House beweging in Nederland. Zij is ervan overtuigd: “Tiny houses zijn een bewuste keuze voor een andere levensstijl. Geberit past perfect in deze filosofie“.

Marjolein Jonker uit Nederland in haar tiny house (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, wie woont er in een Tiny House?

Steeds meer mensen leven volgens waarden die zij nog onvoldoende vertegenwoordigd zien op de woningmarkt: eenvoudig leven, niet meer betrekken dan je nodig hebt, minimalisme en leven in grotere verbondenheid met mens en natuur. Kleine huizen zijn een bewuste keuze voor een andere levensstijl.

Voor welke uitdagingen staan architecten- en planningsbureaus met betrekking tot de Tiny House beweging?

De Tiny House beweging is oorspronkelijk een beweging van particulieren. De uitdaging is dus vooral om meer aandacht te besteden aan sociale ontwikkelingen en woonbehoeften en om vraaggericht in plaats van aanbodgericht te ontwikkelen. De beste manier om dit te doen is in samenwerking met het cliënteel. Betaalbaarheid en milieuvriendelijk bouwen zijn een belangrijk punt van zorg, dat een steeds grotere uitdaging wordt gezien de stijgende materiaalprijzen en de inflatie.

Waarom zijn Tiny Houses duurzamer dan grotere huizen?

Een Tiny House heeft minder grondstoffen nodig in de vorm van bouwmaterialen en gebruikt veel minder energie voor verwarming. Bovendien hebben tiny houses minder opslagruimte dan gewone huizen, waardoor bewoners bewustere keuzes moeten maken bij het kopen van nieuwe spullen. Dit leidt tot een veel kleinere ecologische voetafdruk.

Waarom heeft u voor Geberit-producten gekozen bij de bouw van uw eigen Tiny House?

Leven met een kleine voetafdruk betekent voor mij bewust kiezen wat ik mooi en belangrijk vind en alles wat overbodig is vermijden. Uit duurzaamheidsoverwegingen kies ik graag voor producten en materialen van hoge kwaliteit die lang meegaan. Omdat ik minder ruimte en middelen nodig heb, kan ik kiezen voor hoge product- en materiaalkwaliteit en een luxe ontwerp voor mijn Tiny House. Geberit past perfect in deze filosofie. Het bedrijf heeft producten in zijn assortiment die heel goed in een Tiny House passen, zoals bijzonder compacte wc's en wastafels in vele maten. Geberit heeft de juiste oplossing voor elk Tiny House.

Over Marjolein Jonker

Marjolein Jonker is ambassadeur en frontvrouw van de Tiny House beweging in Nederland. Zij heeft het tot haar missie gemaakt om Nederland kennis te laten maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in duurzame tiny houses op meer plaatsen mogelijk te maken. Zij is de oprichter van de Stichting Tiny House Nederland en adviseert zowel particulieren als woningbouwverenigingen over de planning en realisatie van de tiny houses. In 2022 liet ze voor zichzelf een Tiny House bouwen op haar terrein.

Inschrijven voor nieuwsbriefvoor architecten en mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architecten nieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.