Recordgebouw met een uitzicht

Varso Place torent met zijn 300 meter hoge toren uit over heel Warschau. De ontwikkeling revitaliseert een ooit verwaarloosde straat - en ontvangt diverse certificaten voor duurzaam bouwen. Niet in de laatste plaats dankzij de producten van Geberit.

310 meter, 53 verdiepingen: als je de antenne meetelt, breekt de hoofdtoren van Varso Place in Warschau (PL) met gemak het record. De Varso-toren is hoger dan de Duitse Commerzbank-toren of de Spaanse Torre Caja in Madrid - en daarmee de hoogste wolkenkrabber in de Europese Unie.

Maar met hoogte alleen bereik je niets. Varso Place kan veel meer. Het bouwcomplex van drie gebouwen combineert een innovatiecentrum, hotel, restaurants, cafés, winkels, kantoren en biedt een breed scala aan diensten in wat een van de drukste gebieden van de Poolse hoofdstad is geworden.

Eens afgebrand, nu weer tot leven gewekt

De Varso-toren is de hoogste wolkenkrabber in de Europese Unie (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

Het was niet altijd zo. De Chmielna Straat, waar dit nieuwe gebouw staat, was ooit een vervallen straat, deels afgebrand tijdens de Opstand van Warschau in 1943 en daarna lange tijd niet herbouwd. Sinds 2009 fungeert de oostkant van de straat als historisch monument. De westkant schittert nu in nieuwe luister dankzij Varso Place.

In het hart van het complex ligt een plein, omsloten door een glazen frame en verlevendigd met bomen en bankjes. Hier is het de bedoeling dat mensen genieten van de omgeving - in een “stedelijke ruimte“ met een naadloze verbinding tussen het dagelijkse kantoorleven en het publiek, zoals het architectenbureau Foster + Partners het omschrijft. Grant Brooker van Foster + Partners zegt: “Wij zijn ervan overtuigd dat de toren met zijn activiteitenmogelijkheden en openbare ruimtes op het dak een positieve bijdrage zal leveren aan deze prachtige stad.“

De hoge bouwkwaliteit van de locatie maakt ook deel uit van deze positieve bijdrage. Het BREEAM-certificaat bevestigt de duurzaamheid van de bouw. Het WELL-label laat ondertussen zien hoezeer de gebouwen rekening houden met de fysieke en mentale gezondheid van mensen. De kwaliteit van lucht, water en licht wordt beoordeeld.

Geberit aanvoersystemen en meer

Geberit leidingsystemen zijn met name verantwoordelijk voor de waterkwaliteit die het certificaat heeft gekregen. In het hele gebouw worden drie verschillende Geberit aanvoersystemen gebruikt: Mapress koperen leidingen voor vers water, verwarming en koeling, en de Mepla en Volex meerlaagse leidingsystemen, die zorgen voor een betrouwbare en hygiënische watertoevoer. Diverse andere producten uit de Geberit-catalogus zorgen ook voor betrouwbaarheid en hygiëne in de badkamers.

Feiten

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en in architectuur geïnteresseerden

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.