Tips voor frisse lucht in de badkamer

Elke badkamer is anders, maar de problemen zijn hetzelfde. Een badkamer kan onaangenaam ruiken, en niet alleen nadat het toilet gebruikt is. Te veel vocht, een defect ventilatiesysteem of een verstopte afvoer kunnen ook voor stank in de badkamer zorgen. Verschillende methoden helpen om frisse lucht terug in de badkamer te krijgen, afhankelijk van het specifieke probleem. De volgende trucs en huishoudmiddeltjes behoren tot de meest effectieve.

Hoe zorg je voor frisse lucht in de badkamer?

Tips voor een frisse badkamer en toiletruimte

Tip 1: Simpele huishoudmiddelen helpen

Simpele huis-, tuin- en keukenmiddelen kunnen handig zijn om onaangename geurtjes tijdelijk te maskeren nadat u naar het toilet bent geweest. Brandende lucifers overstemmen bijvoorbeeld de stank dankzij de zwavel die ze bevatten. De meest voorkomende trucjes zijn het gebruik van geurige sprays, wierookstokjes en oliën. Een open kom azijn of citroenwater en versgemalen koffiebonen zouden geurbindend werken. Hetzelfde geldt voor een klein schaaltje zout. Dit kan geurtjes neutraliseren door de vochtbindende werking van zout.

Tip 2: maak gebruik van de laatste ontwinkkelingen

Bedenk voor een verbouwing van de badkamer en/of toiletruimte of u de nare geurtjes wilt neutraliseren in plaats van verbloemen. In dat geval kunt u namelijk kiezen voor innovatieve oplossingen als een toilet met geïntegreerde geurzuivering. Dit verwijdert vieze geurtjes direct bij de bron en voorkomt dat het verspreid wordt in de ruimte. Het principe is vergelijkbaar met de afzuigkap in de keuken. Een andere oplossing is de geurzuiverende DuoFresh module. Deze is verborgen achter de bedieningsplaat en neutraliseert de geur tijdens en na uw toiletbezoek.

Tip 3: drogen na gebruik

Als zich gedurende lange tijd vocht en warmte in een ruimte ophopen, kan de badkamer ondanks ventilatie onaangenaam ruiken. Het kan zelfs leiden tot schimmelvorming. Het beste is om er een routine van te maken om vochtige ruimtes zoals kranen en de voegen tussen tegels na elke douche of bad met een doek af te drogen. Handdoeken en beddengoed in de badkamer kunnen na verloop van tijd ook vochtig worden en moeten daarom regelmatig worden vervangen of gewassen.

Badkamer met Geberit ONE producten

Tip 4: logisch. Ventileren!

Het ventileren van de ruimte is een snelle en effectieve manier om de lucht te verversen. Als u uw badkamer regelmatig ventileert, kunt u schimmelvorming voorkomen. Om ecologische redenen is het niet aan te raden om het raam tijdens de wintermaanden urenlang open te laten staan en zo onnodig warmte verliest. Ventilatie is vooral effectief wanneer openstaande ramen tocht veroorzaken. Om dit te doen, kunt u het beste het badkamerraam en de deur openen, evenals een raam in een andere kamer. Heeft u geen raam in de badkamer, zet dan de ventilatie-unit even aan. U kunt ook de badkamerdeur en een raam in de tegenoverliggende kamer openen. Om ervoor te zorgen dat de vochtige lucht het huis verlaat en zich niet ophoopt in andere kamers, moeten deuren naar andere kamers gesloten blijven.

Tip 5: filter vervangen

In badkamers zonder ramen helpt een standaard geïnstalleerde ventilatie-unit onaangename geurtjes elimineren. De prestaties van het apparaat bepaalt of en hoe snel de lucht in de badkamer weer fris is. Als de ventilatie echter verouderd of kapot is, kan deze averechts werken en onaangename geuren veroorzaken. U kunt ook nare geuren in de badkamer ervaren als het filter verstopt is. In plaats van dat er verse lucht wordt aangevoerd, brengt de unit de onaangename lucht terug in de badkamer. Wat de situatie ook is: reiniging, onderhoud en eventueel een nieuw ventilatiesysteem zijn zeker de moeite waard.

Tip 6: sifon schoonmaken

De onaangename geuren kunnen ook uit de wc, wastafelafvoer of het afvoerputje van de douche komen. In dit geval zit waarschijnlijk de sifon of afvoer verstopt. Vaak is het mogelijk om met een gootsteenontstopper (plopper) de restanten los te maken door afwisselend over- en onderdruk te creëren.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer:

Badkameradvies


Ontdek welke producten bij uw ideale badkamer passen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

3D Badkamerplanner


Gebruik de 3D-planner om uw badkamer online te ontwerpen. Sla uw ontwerp op en laat uw badkamerspecialist of installateur ernaar kijken zodat zij uw droombadkamer kunnen realiseren.

ALTIJD UP-TO-DATE

Vier afbeeldingen van Handige Weetjes

Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat vindt u belangrijk in de badkamer?

Iedereen is anders en heeft dus ook andere wensen en behoeften als het gaat om het inrichten en gebruiken van een badkamer. Wat vindt u belangrijk? Staat schoonmaakgemak bovenaan de wensenlijst of heeft u behoefte aan meer comfort? Of liever een tijdloos design en extra opberggemak? Wat uw wensen en behoeften ook zijn, de badkamerproducten van Geberit maken het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler.

Meer ruimte
Meer schoonmaakgemak
Meer design
Meer comfort
Meer toegankelijkheid
Meer gebruiksgemak