De groene luchthaven de cirkel, zürich (CH)

De Circle is een uitstekend voorbeeld van bouwen in hoge dichtheid, waarbij 30.000 m2 vloeroppervlak wordt omgezet in 180.000 m2 bruikbare ruimte. Ook het gebouwencomplex op de grootste luchthaven van Zwitserland in Zürich-Kloten zet nieuwe maatstaven op het gebied van duurzaamheid. Geberit levert ook hier een bijdrage met een reeks producten.

Wie bij The Circle aankomt - bijvoorbeeld voordat hij op vakantie vertrekt - zou denken dat hij zich in een stadscentrum bevindt en niet op een luchthaven. The Circle is een modern project met winkels, bars en restaurants, kantoren van internationale bedrijven en een congrescentrum voor 2.500 gasten. Twee Hyatt hotels en een polikliniek van het Universitair Ziekenhuis Zürich completeren het aanbod in dit bruisende centrum, waar de oorspronkelijk beschikbare 30.000 m2 vloeroppervlak nu is verveelvoudigd. Dit concept staat bekend als high-density bouwen, waarbij elke kubieke meter waardevol is en op allerlei manieren kan worden gebruikt.

Grijs water nuttig gebruiken
Naast het moderne, flexibele gebruiksconcept en de eigentijdse uitstraling voldoet The Circle ook aan een andere essentiële eis in de hedendaagse maatschappij, namelijk duurzaamheid. Sinds november 2020 is The Circle open voor het publiek en zet het nieuwe maatstaven vanuit ecologisch perspectief. Als gevolg daarvan kreeg het nieuwe gebouw de hoogste LEED Platinum rating van de U.S. Green Building Council. De moderne ontwikkeling werd ook het grootste bouwproject dat tot nu toe werd gecertificeerd volgens de Zwitserse Minergie-richtlijnen.

Onder andere de omgang met water draagt bij aan de positieve levenscyclusbeoordeling van het gebouwencomplex. Dankzij waterbesparende kranen en het gebruik van regenwater als grijs water heeft The Circle slechts ongeveer de helft van de hoeveelheid drinkwater van normale gebouwen nodig. Ongeveer 85 procent van de toiletten in het gebouw wordt doorgespoeld met grijs water. Geberit draagt aan dit concept bij met het Pluvia dakafvoersysteem en het Silent-db20 geluidsisolerende leidingsysteem.

Groen in het hart
Het groene hart van The Circle is echter vooral te vinden in het energienetwerk voor de levering van warmte en koeling. Van de 1.150 palen in de fundering zijn er 850 ontworpen als energiepalen. In de zomer transporteren deze overtollige warmte ondergronds, waar ze als energie wordt opgeslagen. In de winter kan deze warmte dan worden gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Externe energie in de vorm van elektriciteit is alleen nodig voor de werking van de warmtepompen en koelinstallaties. Een deel van de elektriciteit wordt ook opgewekt door zonne-energie, met zonnepanelen op alle geschikte dakoppervlakken.

The Circle is niet alleen groen van hart, maar heeft ook zijn eigen groene long, met 80.000 vierkante meter bos, weiden en moerasland omgetoverd tot een luchthavenpark waar reizigers en bewoners kunnen ontspannen midden in de natuur.

fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.