Hier speelt de muziek House of Music Hongarije, Boedapest (HU)

Het “House of Music Hungary“ in het historische park van de Hongaarse hoofdstad Boedapest creëert met gemak de harmonie tussen natuur en kunst. De architectuur is een uitnodiging aan alle stadsbewoners om binnen te komen en te luisteren.

In het stadspark van Boedapest lijkt een gigantische paddenstoel uit de grond te schieten. Het groeit tussen en rond de bomen. Het is het in architectuur gegoten antwoord van de Japanse architect Sou Fujimoto op de vraag: wat betekent het om een ​​nieuw gebouw te bouwen in een historisch park?

Beleef het park binnenshuis

Wie het 9.000 vierkante meter grote culturele centrum met concertzalen, een museum, een bibliotheek en tal van workshopruimtes binnenstapt, stopt met één voet in het 200 jaar oude park van Boedapest, althans in het entreegebied. Bij het ontwerpen van de dakconstructie liet Sou Fujimoto zich inspireren door de vorm van de geluidsgolven. Tegelijkertijd wordt de speels golvende luifel geperforeerd door ongeveer 100 kraterachtige uitsparingen in verschillende vormen en maten, waarin parkbomen groeien. De dakconstructie zorgt ervoor dat het gebouw harmonieus opgaat in de omgeving.

In dit gebouw is de grens tussen binnen en buiten niet alleen verticaal, maar ook horizontaal vervaagd. De gevel bestaat uit 94 warmte-geïsoleerde glaspanelen die tot 12 meter hoog zijn. Concertgangers zijn dus altijd midden in de natuur, ook in de transparante inkomhal.

Open voor iedereen

Terwijl het park in het gebouw blijft groeien, blijft de kunst van deze culturele instelling een effect hebben in het park. Hiervoor zorgen openluchtpodia, die worden beschermd door het uitstekende dak, maar aan alle kanten open zijn. Kortom: bij sommige concerten zit je gewoon in het park.

De openheid naar de natuur, naar het publiek, is het programma van dit culturele gebouw. Met zijn architectuur laat het “House of Music Hungary“ zien dat kunst en cultuur deel uitmaken van de stad en haar dagelijks leven, open en toegankelijk voor iedereen.

Uitstekend ontwerp en duurzaamheid

Geen wonder dat het «House of Music Hungary» de aandacht heeft getrokken van de internationale architecturale en culturele gemeenschap. In 2019 werd het uitgeroepen tot het beste openbare architectuurproject in Europa tijdens de prestigieuze International Property Awards-competitie in Londen, en in 2020 won het de American Music Cities Awards in de categorie Best Use Of Music In Property Development.

Ook het duurzame concept van dit gebouw trok de aandacht. Daarbij gaat het niet alleen om energiezuinige verwarmings- en koeltechniek, maar ook om het maximaal benutten van de natuurlijke bronnen van daglicht en regenwater. Geberit heeft bijgedragen aan een efficiënte afvalwaterafvoer met de spoel- en afvoersystemen. Geberit ondersteunde het elegante interieurontwerp met de Selnova Comfort en Smyle keramiek.

Feiten

Geberit Know-how

Fotogalerij

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR ARCHITECTEN EN MENSEN DIE GEÏNTERESSEERD ZIJN IN ARCHITECTUUR

Fotocollage (© Geberit)

Over de hele wereld worden Geberit producten en oplossingen gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

De Geberit architectennieuwsbrief, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt de nieuwsbrief interviews met architecten, bouwexperts, ontwerpers en meer achtergrondinformatie.